Elon Musk wil wereldwijd ruimte-internet bouwen

Elon Musk droomt graag groot. De oprichter van PayPal zet met Tesla de automarkt op z'n kop en doet met SpaceX hetzelfde in de raketindustrie, en nu heeft de excentrieke multimiljardair een nieuw plan bedacht: Musk wil een eigen wereldwijd internet bouwen via duizenden mini-satellieten.

Dat liet Musk dit weekend weten aan Businessweek. SpaceX, het bedrijf van Musk, opent daarvoor een nieuw kantoor in Seattle.

Vroeg stadium

De plannen voor het gigantische internet-netwerk staan nog in de kinderschoenen. Zo heeft het bijvoorbeeld nog niets eens een naam. Toch is Musk overtuigt van de kracht van het netwerk, dat moet bestaan uit duizenden kleine cube-sats. Dat zijn kleine satellieten, vaak niet groter dan een melkpak, die in grote hoeveelheden samenwerken met elkaar.

Laag

Die satellieten moeten op zo'n 1,000 kilometer boven de aarde gaan rondcirkelen. Dat is veel lager dan moderne communicatiesatellieten, die vaak op 32,000 kilometer werken. Musks minisatellieten moeten onderling communiceren. Ze sturen een internetsignaal net zo lang naar elkaar door tot er een satelliet is bereikt die boven de gebruiker op aarde hangt, die het signaal vervolgens binnenkrijgt. Volgens Musk is dat veel sneller dan de glasvezelkabels die nu op aarde het internet rondsturen - "de snelheid van het licht is 40% sneller in de ruimte dan glasvezel op aarde."

SpaceX

Elon Musk is op dit moment de baas van SpaceX, een bedrijf dat zelf raketten maakt en daarmee satellieten van andere bedrijven lanceert. Dat doet het spotgoedkoop (vaak voor 4 keer minder geld dan de concurrentie), en SpaceX brengt tegenwoordig zelfs vrachten van en naar het International Space Station. SpaceX is al tijden van plan om zelf ook satellieten te gaan bouwen, maar tot nu toe was het daar nooit van gekomen.

Mars

Uiteindelijk wil het bedrijf ook naar Mars, en dit plan voor een groot internet-netwerk hoort daarbij. "Als we uiteindelijk mensen op Mars willen zetten, dan zullen we daar ook internet moeten hebben", zegt Musk, "en niemand anders doet het." Toch moeten we nog even geduld hebben voor we gebruik kunnen maken van het ambitieuze plan. "We moeten dit niet de komende 5 jaar verwachten", zegt Musk. "Bovendien gaat het duur worden: je hebt het over zo'n 10 miljard dollar. Maar we zullen er uiteindelijk komen!"

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten