abonneren

Elektronica-schaarste door Japanse aardbeving

De kans is groot dat er leveringsproblemen zullen ontstaan in allerlei categorieën elektronische apparaten als gevolg van de aardbeving in Japan.

Uiteraard zijn de zorgen om directe gevolgen voor de Japanse bevolking in de door de aardbeving en tsunami getroffen gebieden belangrijker, dan de indirecte gevolgen voor de productie van elektronica.

Verwacht mag worden dat er als gevolg van de Japanse natuurramp, wereldwijd problemen zullen onstaan in de productie van elektronische apparaten. Zo zijn er alleen al als gevolg van de problemen in de energievoorziening veel fabrieken gesloten. Ook zijn er fabrieken door de tsunami rechstreeks getroffen.

Het zijn niet alleen complete producten waarvan de productie stagneert, maar vooral ook elektronische componenten als halfgeleiderchips, geheugenchips, beeldschermen en accus’s waarvan de levering zal stagneren. Zo is de Japanse elektronicaindustrie goed voor ruim 20 % van halfgeleiderproductie en 40 procent van de Nand-geheugenchips. Ook zijn er grote problemen te verwachten in het transport van en naar de fabrieken. Verwacht wordt dat een groot aantal fabrieken zeker een maand gesloten zullen blijven.

De schaarste in componenten die door deze problemen later dit jaar zal ontstaan, zal waarschijnlijk ook doorwerken in de prijzen van de eindproducten.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord