abonneren

Eindelijk weer een nieuwe versie van Windows XP

Op 24 augustus 2001 stelde Microsoft voor het eerst Windows XP beschikbaar aan het publiek. Bijna zeven jaar later is er een nieuwe versie van Windows XP, maar gericht op een heel andere doelgroep.Windows XP was voor iedereen, maar de nieuwste versie van het besturingssysteem is alleen gericht op gebruikers van de OLPC XO, beter bekend als de 100 dollar-laptop. De OLPC, bedoeld om inwoners van arme landen op weg te helpen op de computer, was aanvankelijk alleen in een Linux-versie verkrijgbaar.
Landen als Afghanistan, Haïti, Mexico, Mongolië, Peru, Rwanda en Uruguay plaatsten al bestellingen van de kleurrijke laptop. Het aanvankelijke plan om een laptop van 100 euro te ontwikkelen moesten de bedenkers langzamerhand laten varen: in de praktijk liep de prijs op tot bijna 200 dollar.

Afgelopen december kondigde Microsoft aan dat ze een OLPC-versie van Windows XP aan het testen waren. Afgelopen mei volgde dan eindelijk de aankondiging van XO dat er een overeenkomst met Microsoft was gesloten om OLPC's met XP te leveren.

Het aanpassen van XP voor de OLPC was overigens niet een klus waarmee Microsoft alleen bezig was; ook XO moest de nodige aanpassingen doen. Zo kreeg de OLPC meer geheugen en werden er nog een aantal andere hardware-aanpassingen gedaan. De overstap van Linux naar XP maakt de laptop wel iets duurder: dan $188 naar iets meer dan $200. XO betaalt $3 per XP-licentie aan Microsoft.

Eén van de redenen waarom kopers de Linux-versie van de OLPC links lieten liggen is dat de meegeleverde Linux-variant met de naam Sugar gebruikmaakt van symbolen in plaats van woorden. Handig, want daardoor konden ook analfabeten de computer gebruiken. Gebruikers werden door deze aanpak echter niet gedwongen om te leren lezen. Veel overheden en onderwijsinstellingen bleken toch de voorkeur te geven aan een bekend besturingssysteem, zodat de scholieren ervaring kunnen opdoen met Windows, Office en andere Microsoft-technologie. Dat kan ze van pas komen wanneer ze later een baan willen zoeken: ervaring met Sugar staat nu eenmaal heel wat minder mooi op het CV.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord