abonneren

Eindelijk: usb 3.0 komt eraan!

Als alles volgens planning verloopt, liggen eind volgend jaar de eerste usb 3.0-apparaten in de winkel. Het Usb Implementers Forum heeft inmiddels de meeste specificaties voor usb 3.0 - ook wel bekend als usb Superspeed - bekendgemaakt.Meest in het oog springend is uiteraard de snelheid. Waar usb 2.0 goed is voor 480 Mmb/s, zet usb 3.0 een 10x snellere tijd op de teller: 4,8 Gbps .
De site Maximum PC heeft berekend dat je een 27GB HD film binnen 70 seconden weggeschreven hebt - terwijl dat nu, met usb 2.0, minimaal een kwartier kost. En waar usb 2.0 met vier lijnen werkte (een paar voor data in/uit, een voor power en een voor het aarden), komen daar met usb 3.0 vijf lijnen bij. De kabel zal dan ook duidelijk dikker zijn. Twee van die nieuwe lijnen zullen gebruikt worden voor het verzenden van data, terwijl twee andere gereserveerd zijn voor het ontvangen daarvan. Dat betekent in de praktijk dat je met usb 3.0-apparaten straks tegelijkertijd zal kunnen lezen en wegschrijven. Er is kortom sprake van tweerichtingsverkeer.

Daarnaast zullen apparaten die via usb opgeladen worden met usb 3.0 een stuk sneller opgeladen worden. De power output wordt verhoogd van 100 milliamps naar 900 milliamps.

Overigens is usb 3.0 backwards compatibel met usb 2.0; uw huidige apparaten hoeven dus niet de prullenbak in.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: