abonneren

Eindelijk knippen en plakken in iPhone OS 3.0

Apple heeft gisteren zijn iPhone OS 3.0-software gedemonstreerd. De bètarelease kan per direct worden gedownload door geregistreerde ontwikkelaars.De bètarelease van iPhone OS 3.0 bevat een bijgewerkte Software Development Kit (SDK) met meer dan 1000 nieuwe Application Programming Interfaces (API's), waaronder een API voor het doen van aankopen vanuit een programma (In-App Purchases), voor peer-to-peerverbindingen, een programma-interface voor accessoires, toegang tot de iPod-muziekbibliotheek, een nieuwe Maps-API en push-meldingen.

De nieuwe iPhone OS 3.0-software zal deze zomer verkrijgbaar zijn voor alle gebruikers van een iPhone of iPod touch en zal meer dan 100 nieuwe voorzieningen bevatten, zoals de mogelijkheid om te knippen, kopiëren en plakken binnen en tussen programma's; MMS om foto's, contactgegevens, audiobestanden en locaties te verzenden en ontvangen in het programma Messages, en de mogelijkheid om onderweg audio-opnamen te maken met het nieuwe Voice Memo-programma. In Mail, Sms en Notities zal de liggende weergave worden ondersteund. De zoekfunctie wordt uitgebreid, zodat gebruikers kunnen zoeken in Mail, iPod en Notities. Ook nieuw is de Spotlight-zoekfunctie in het beginscherm, waarmee op woord of woordgroep kan worden gezocht in alle belangrijke programma's.

In het bijgewerkte programma Stocks zal het mogelijk zijn om recent bedrijfsnieuws weer te geven, evenals actuele informatie zoals de openingskoers, gemiddelde koers, handelsvolume en marktkapitalisatie. Bovendien zal de liggende weergave worden ondersteund, zodat aandelenkoersen in grafiekvorm schermvullend kunnen worden weergegeven. Dankzij CalDAV-ondersteuning kunnen klanten op hun iPhone een gedeelde agenda bekijken en hun eigen agenda synchroniseren met iCal, Yahoo, Google en Oracle.

Nieuw is onder andere de mogelijkheid om het aankoopmodel van de App Store in een programma te integreren. Via de In-App Purchases-API kunnen ontwikkelaars een abonnementsservice integreren en op een eenvoudige en veilige manier nieuwe voorzieningen verkopen. Ook is het nu eenvoudiger om voor de iPhone en iPod touch peer-to-peergames te maken die via Bluetooth werken.

Geregistreerde ontwikkelaars kunnen de iPhone OS 3.0-bètasoftware en SDK vanaf vandaag downloaden vanaf developer.apple.com. Klanten met een iPhone kunnen de nieuwe iPhone OS 3.0-software komende zomer gratis downloaden. Voor klanten met een iPod touch is de software voor USD 9,95 verkrijgbaar als update.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: