abonneren

"Einde Wet van Moore in zicht"

Gordon Moore, de miljardair die mede Intel heeft opgericht, zegt dat het einde van de technologische wet die zijn naam draagt in zicht komt. Misschien al in de komende tien jaar.De Wet van Moore - gebaseerd op Moore's observatie in 1965 dat het aantal transistorsop een computerprocessor elke twee jaar verdubbeld - heeft voor meer dan 40 jaar de snelheid van veranderingen in de technologie-industrie bepaald. Transistors zijn de minuscule switches die de enen en nullen verwerken die de basis vormen voor digitaal rekenen.
De huidige generatie microprocessoren bevatten honderden miljoenen van deze transistors.

Veel mensen - waaronder Moore - hebben voorspeld dat de Wet niet tot in de eeuwigheid zou opgaan. Intel en andere processorfabrikanten hebben processoren ontwikkeld die zo klein zijn dat er ruimtegebrek ontstaat. De Wet van de Fysica is immers sterker dan de Wet van Moore.

"Nog ongeveer een decennium, misschien een decennium en een half, en we botsen tegen iets fundamenteels waardoor de continue snelheid van de Wet van Moore niet meer vol is te houden," voorspelde Moore tijdens de tweejaarlijkse Intel Developer Forum.

Toen tijdens de conferentie aan Moore werd gevraagdd wat hij zou doen wanneer hij weer student zou zijn, antwoordde hij dat hij nu waarschijnlijk iets met biologie zou doen. Moore vindt de wisselwerking tussen computers en biologie een zeer interessant gebied om te bestuderen.

In januari kondigde Intel een doorbraak aan in de manier waarop blokken van semiconductors kunnen worden opgebouwd. De grootste chipfabrikant ter wereld gebruikt nu een element genaamd hafnium waardoor de Wet van Moore in ieder geval de komende jaren nog opgaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie