abonneren

Einde van Windows XP goed voor verkoop pc’s

Het einde van het bejaarde besturingssysteem Windows XP is in zicht. Dit heeft er in het vierde kwartaal van 2013 voor gezorgd dat bedrijven in West-Europa meer desktop-pc’s en laptops hebben gekocht, meldt onderzoeksbureau IDC.

In de laatste maanden van het vorige jaar kochten bedrijven bijna twee procent meer pc’s dan in dezelfde periode in 2012. Volgens IDC speelt daarbij  het uitsterven van Windows XP een rol: bedrijven zien massaal de noodzaak om verouderde computers te vernieuwen.

Ondanks de stijging valt de impuls in het niet bij de algemene verkoopkrimp waarmee de pc-markt op dit moment mee te maken heeft. Consumenten kochten in 2013 8,3 procent minder pc’s en de totale pc-markt daalde vorig jaar met tien procent, aldus het onderzoeksbureau.

Eenzelfde trend merkte onderzoeker Gartner eerder deze maand ook: 2013 was een rampjaar voor de pc-markt. Nooit eerder werden er zo weinig pc’s verkocht als in 2013. Gartner noemde daarbij als belangrijkste reden dat steeds meer mensen overstappen op een tablet.

Microsoft blijft waarschuwen dat Windows XP een verouderd besturingssysteem is en herinnert gebruikers eraan dat de einddatum voor ondersteuning voor Windows XP onveranderd is. In 2001 startte Microsoft met de verkoop van het besturingssysteem, wat Windows XP inmiddels al 12,5 jaar oud maakt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: