abonneren

Einde van ‘illegale' usenet downloads nabij

Deze week heeft de rechter van Britse High Court uitspraak gedaan in de zaak die de diverse filmstudio's verenigd in de Motion Picture Association hadden aangespannen tegen de Usenet indexer Newzbin. De rechter oordeelde dat Newzbin aansprakelijk is voor auteursrechtinbreuk en het faciliteren daarvan.Newzbin indexeert zogenaamde NZB-links naar content op Usenet.
Het gaat daarbij structureel om inbreukmakende films en televisieseries. Newzbin wordt bevolen niet langer auteursrechtelijk beschermde werken van de studio's te indexeren. Nederlandse auteursrechter voorvechter BREIN juicht de uitspraak toe. In Nederland is al een reeks vergelijkbare rechterlijke uitspraken gedaan tegen link-sites en p2p-(uitwissel)sites die structureel inbreuk faciliteren maar nog niet tegen Usenet indexers.

Stichting BREIN heeft het afgelopen jaar wel al 14 vergelijkbare Usenet indexers afgesloten die het niet op een rechtszaak hebben laten aankomen. Er loopt momenteel een rechtszaak tussen BREIN en FTD de grootste Nederlandse Usenet indexer. Ook op FTD draait het hoofdzakelijk om evident illegale bestanden. Naar aanleiding van de sommatie van BREIN heeft FTD de NZB-knop verwijderd waarmee het downloaden automatisch gestart wordt. Die kon echter meteen weer door gebruikers teruggeplaatst worden met een via FTD down te loaden programmaatje. "FTD denkt blijkbaar dat zij aansprakelijkheid kan ontlopen omdat klanten die de NZB-knop niet hebben teruggeplaatst de toegangscodes nu moeten kopiëren om te gaan downloaden", zegt BREIN-directeur Tim Kuik.

Volgens deskundigen kan het nog maximaal twee jaar duren voordat, via allerlei gerechtelijk procedures, het usenetgebruik voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal de nek zal zijn omgedraaid. De veroordeling van Newzbin wordt dan ook gezien als het begin van een langzame dood.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: