abonneren

Eigen cloud

Cloud, cloud, cloud. Alles moet tegenwoordig in de wolken... applicaties, streamen, back-uppen, you name it. Wat is er mis met een nas?

Een jaar of drie geleden heb ik in een nieuwsgierige bui een nas thuis neergezet. In combinatie met een PS3 en later een htpc bleek dit een geweldig appraat te zijn. Natuurlijk werd de twee bay instap-nas snel vervangen door een luxer model: een DS508 van Synology. Ook deze is inmiddels vervangen door een snellere DS411+ van hetzelfde merk. 

Het mooie aan deze apparaten is dat het je eigen cloud is: beveiligd, veilig en flexibel. En relatief goedkoop, want opslag kost niets meer. 2TB schijven zijn er al voor 70 euro. Zeg dat we een high-end versie aanschaffen: 600 euro voor het apparaat en vier schijven voor 280 euro. Voor net geen 900 euro heb je je high-end cloud met meer dan 6TB opslag. En als bonus heb je een complete webserver, streaming server, mailserver... wat je maar wenst. Overal ter wereld muziek, video, foto's, documenten...

Is dat duur? Kom op: Strato's HiDrive kost 40 euro per maand voor 1TB. Dat is 480 euro per jaar... binnen twee jaar heb je je nas eruit... En een nas kan dus nog veel meer dan een HiDrive.

Is HiDrive daarmee een slechte dienst. Nee hoor... helemaal niet. Ik zeg alleen dat ik de hype niet begrijp. Iedereen heeft het ineens over online backup, online streaming, online docs, online dit, online dat. En dat terwijl er al jaren nassen bestaan die EXACT hetzelfde kunnen. Streamen, webserver, PHP, MySQL, back-ups automatiseren, vpn'en, you name it... het is mogelijk. Goed, online Office zal een probleem worden... maar de rest is gewoon allang mogelijk. 

Is het alleen voor de geeks dan? Nee... een nas installeren is niet zo moeilijk. En al is het te moeilijk, dan kan een bedrijf het nog altijd voor je doen. En als je er daarna niet mee kan werken, is dat hele cloud-gebeuren sowieso niet geschikt voor je!

Cloud... ja... my personal cloud named Synology DS411+! Kosten: 0 euro per maand :-).

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Opinie, Algemeen

Tags: