abonneren

Eigen arcadekast bouwen met Raspberry Pi

arcadekast bouwen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2 

Kast bouwen

De kast is bedoeld om op tafel te staan en het geheel mag niet te groot zijn. Het ontwerp van mijn arcadekast is relatief eenvoudig. Het heeft geen schuine kanten en bestaat uit twee onderdelen. De bovenkant is een raamwerk voor het beeldscherm waar weinig speling is om heen en weer te bewegen. Aan de voorkant is er een rand waardoor het beeldscherm niet naar voren kan en tegen de achterkant van het beeldscherm is nog een balk om het geheel op z’n plaats te houden.

De onderkant van de kast is waar de joystick en knoppen in bevestigd worden. Dit is een platte doos net zo breed als de bovenkant met het beeldscherm er in. Er is ongeveer nog 15 centimeter over als de helften op elkaar staan, wat een groot genoeg oppervlak is.

Zelf ben ik niet zo goed in het perfect alles op maat zagen, maar op de houtafdeling van de bouwmarkt is dit een fluitje van een cent. Met minimaal schuren past alles in elkaar en daardoor was voor de meeste onderdelen houtlijm al genoeg om een stevige verbinding te maken.

Om slijtage te verminderen en om de kast wat aantrekkelijker te maken, heb ik alles geverfd met spuitbussen. Eerst een zwarte grondlaag en vervolgens meerdere lagen kleur. Als laatste nog wat dunne laklagen om een mooie glans te krijgen.

arcadekast bouwen

Knoppen installeren

De joystick en de knoppen zijn erg simpel aan te sluiten en we hoeven niks te solderen voor dit project. Allereerst heb ik voor elke knop een gat geboord dat opzettelijk krap was en daarna met de hand wat geschuurd tot de knoppen er strak in vast zaten.

Voor de joystick heb ik een ruim gat gemaakt omdat de pook genoeg bewegingsruimte nodig heeft. Bij de knoppen bijgeleverd is een printplaat met stekkertjes erop gemonteerd. Elke knop heeft een kabel met aan één kant de bijpassende connector en een kant waar de knop twee draden met een metalen connector heeft die je op de knopaansluitingen schuift.

Je moet oppassen bij de joystick-kabel, want deze past ook ondersteboven. Op foto is te zien wat de juiste manier is. Zelf heb ik een aantal uur gedacht dat er iets stuk was. De printplaat zelf sluit je met een usb-kabel aan op de Raspberry Pi.

arcadekast bouwen

Controller configureren

Om de Raspberry Pi duidelijk te maken waar welke knop voor dient en welke richtingen de joystick aangeeft, is er een optie in RetroPie. Die vind je onder Menu / Configure Controller, selecteer dan Yes.

Op het volgende scherm wordt gevraagd om een knop in te drukken van het apparaat dat je wilt configureren. Als je dit doet, verschijnt als het goed is onder in beeld al de naam van de usb-controller. Hierna kom je op een scherm waar je om beurten alle verschillende knoppen indrukt. Denk hierbij aan de verschillende richtingen die je op kunt bewegen en alle klassieke knoppen die gamecontrollers hebben, zoals A, B, X en Y, en natuurlijk Menu en Start. Je kunt een knop slechts één functie toewijzen. Als je toch probeert een knop twee keer toe te wijzen, wordt dat weergegeven. Om op en neer te bewegen in de lijst heb je een andere controller of een toetsenbord nodig.

Aan de onderkant van het scherm kun je je instellingen opslaan. Hier verschijnt waarschijnlijk nog een melding over een Action-button. Hier kun je Yes invullen. Dit zorgt ervoor dat als je Start+Menu drukt in een spel, het spel wordt afgesloten.

Hierna is de besturing van de arcademachine klaar om gebruikt te worden. Je kunt ook andere controllers aansluiten als ze een usb- of bluetooth-verbinding hebben. Hierdoor kun je ook met meerdere spelers tegelijk spelen. Voor zover ik heb kunnen merken, is speler 1 de controller die als eerste verbonden is terwijl RetroPie start.

Conclusie

Zelf de Raspberry Pi met RetroPie installeren is absoluut niet ingewikkeld. En hoe je dat een plaats in je huis geeft kan iedereen zelf bepalen. Wij hebben nu in elk geval een robuuste spelcomputer, die we evengoed makkelijk kunnen opbergen. Er gaan genoeg uren op gespeeld worden … al is het nog de vraag of dat door de kinderen is of door hun vader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Algemeen

Tags: retropie, Raspberry Pi, games

Laatste Vacatures