Eigen arcadekast bouwen met Raspberry Pi

Ik zal vroeger als kind wat uren doorgebracht hebben op een tweedehands Commodore 64 en later m’n vaders desktop. Speciaal voor mijn dochters van 7 en 3 probeer ik met een zelfgebouwde arcademachine hen een zelfde soort ervaring te bieden. Een eigen arcadekast bouwen doe je zo.

Tekst: Cor van Essen

In het kort: we moeten zorgen dat de Raspberry Pi een besturingssysteem heeft en dat RetroPie geïnstalleerd is. We moeten spellen installeren en de kast bouwen waar het beeldscherm en de joystick plus knoppen in past. Daarvoor is het volgende nodig:

Om met Raspberry Pi te werken, heb je tenminste de volgende randapparatuur nodig: een beeldscherm, een (tijdelijk) toetsenbord en een muis. Ik heb een draadloze toetsenbord-muiscombinatie gekocht, waardoor je maar één usb-poort kwijt bent.

Daarnaast heb je een micro-sd-kaart nodig, we adviseren een micro-sd-kaart van minstens 8 GB. Een behuizing is handig, maar niet noodzakelijk. Er zijn allerlei behuizingen online te koop voor verschillende doeleinden.

In dit project mag geluid niet ontbreken. De oplossing die ik vond is erg makkelijk en goedkoop: een set speakers die een 3,5mm-aansluiting hebben en via usb stroom kunnen krijgen van de Raspberry Pi.

Beeldscherm aansluiten op Raspberry Pi

De Raspberry Pi heeft een hdmi-aansluiting. Het beeldscherm dat ik gekocht heb, heeft een dvi-aansluiting, maar gelukkig zijn er goedkope hdmi-naar-dvi-kabels.

Het is mogelijk om speciale instellingen te veranderen voor het beeld, bijvoorbeeld om het beeld te draaien. Dit kun je doen door een configuratiebestand te veranderen.

Open het terminalvenster. Vanuit RetroPie kun je dit bereiken via Menu / Quit / Quit emulationstation. Vervolgens doorloop je de volgende stappen:

1. Tik sudo nano /boot/config.txt in om een teksteditor te openen;

2. Ga naar het einde van het bestand;

3. Voeg een nieuwe regel toe met: display_rotate=3;

4. Druk Ctrl+O om op te slaan en Ctrl+X om weer af te sluiten;

5. Om te herstarten, typ je reboot;

Dit bestand moet je misschien ook aanpassen als je iets aan geluid wilt aanpassen of wilt bepalen hoe de Raspberry Pi opstart. Op de webpagina https://elinux.org/RPiconfig (de url is hoofdlettergevoelig) staat een overzicht van alle mogelijke dingen die je kunt aanpassen. Waarschijnlijk hebben de meeste gebruikers dit niet nodig, maar het kan een handig opstapje zijn.

Raspbian installeren

De micro-sd-kaart is waarschijnlijk al geformatteerd als je hem koopt. Zo niet, dan kun je hem formatteren op je normale pc of met de speciale SD Association’s Formatting Tool.

Om Raspbian te installeren moeten we Raspbian als zip-bestand downloaden. Het bestand is ruim 4 GB groot. Vervolgens zet je het op de geformatteerde micro-sd-kaart zetten met een programma als Etcher. Selecteer in het programma het Raspbian-zip-bestand en de sd-kaart en druk daarna op Flash!. Hierna stop je de sd-kaart in de Raspberry Pi en is hij het klaar voor het eerste gebruik.

Ook al heb je net Raspbian geïnstalleerd, is het altijd verstandig alles te updaten (je Raspberry Pi moet dan uiteraard wel via jouw netwerk met internet verbonden zijn). Open het terminalvenster en voer de update uit met de commando’s (dit kan even duren):

sudo apt-get update sudo apt-get upgrade

RetroPie downloaden

Blijf in het terminalvenster om RetroPie te installeren. Geef de volgende commando’s om RetroPie te installeren:

sudo apt-get install git lsb-release cd git clone --depth=1 https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup.git

Om de installatie daadwerkelijk te starten, tik je de volgende regels:

cd RetroPie-Setup chmod +x retropie_setup.sh sudo ./retropie_setup.sh

Nu krijg je een menu waar je quick install kiest.

Om er voor te zorgen dat Retropie vanzelf opstart als je de Raspberry Pi aanzet, moeten we nog wat aanpassen in de RetroPie-setup. Ga naar RetroPie Menu en daarna naar RetroPie Setup. Kies vervolgens de optie Configuration / tools en dan Autostart – Autostart Emulation Station / Kodi on boot. Kies optie 1 Start Emulation Station at boot en druk op OK. De volgende keer dat je de Raspberry Pi aanzet, begint RetroPie vanzelf.

arcadekast bouwen

© PXimport

Spellen op de Raspberry Pi zetten

Als RetroPie is geïnstalleerd, willen we natuurlijk spellen installeren. Een simpel voorbeeld is om Doom en Quake te installeren, aangezien je dit vanuit RetroPie kunt doen.

Ga naar: RetroPie setup / Manage Packages / Manage Optional Packages. Zoek Lr-prboom in de lijst en selecteer dan Install from binary. In dezelfde lijst vind je ook Quake. Als je nu het emulationstation herstart, zie je op de balk in het scherm een Port-optie met daaronder de tekst: 2 games available. Als je hier op klikt, zie je Doom en Quake als opties en ben je klaar om te spelen.

Een heleboel spellen zijn wat moelijker om te installeren. Allereerst moet je ze vinden op internet en misschien overbodig om te zeggen: voor de meeste spellen moet je eigenlijk geld betalen.

Je hebt roms van oude spellen nodig. RetroPie heeft verschillende ingebouwde emulators die de code van die oude spellen begrijpen en op een correcte manier op je beeldscherm toveren. Het maakt dus niet uit of het een oud Nintendo-spel is of iets van de PlayStation, op RetroPie kun je het spelen.

Stel, je hebt wat van deze roms, hoe krijg je die op je Raspberry Pi? Er zijn verschillende manieren waarvan ik er twee zal beschrijven.

Voor de eerste methode hebben we een usb-stick nodig. Zorg dat de usb-stick als fat32 geformatteerd is en maak op de usb-stick een map die retropie heet. Steek de usb-stick in de Raspberry Pi en wacht tot hij stopt met knipperen. Haal de usb-stick er weer uit en stop hem weer in de computer. Plaats de rom-bestanden in eigen submappen in de retropie/roms-map. Stop de usb-stick weer in de Raspberry Pi en wacht weer tot hij stopt met knipperen. De usb-stick kun je weer verwijderen. Herstart tot slot het emulationstation.

Mocht dat niet werken, dan kun je als tweede methode ook via je netwerk rom-bestanden delen met de Raspberry Pi, met het sftp-protocol. Hiervoor heb je een programma zoals WinSCP nodig op je computer. De Raspberry Pi moet dan uiteraard wel met je netwerk verbonden zijn. In RetroPie moet je ssh inschakelen onder RetroPie configuration / raspi-config / Interfacing options / SSH.

De bestanden plaats je met WinSCP in de map ~/RetroPie/roms/CONSOLE, waar CONSOLE de naam is van het type console zoals snes of arcade.

Kast bouwen

De kast is bedoeld om op tafel te staan en het geheel mag niet te groot zijn. Het ontwerp van mijn arcadekast is relatief eenvoudig. Het heeft geen schuine kanten en bestaat uit twee onderdelen. De bovenkant is een raamwerk voor het beeldscherm waar weinig speling is om heen en weer te bewegen. Aan de voorkant is er een rand waardoor het beeldscherm niet naar voren kan en tegen de achterkant van het beeldscherm is nog een balk om het geheel op z’n plaats te houden.

De onderkant van de kast is waar de joystick en knoppen in bevestigd worden. Dit is een platte doos net zo breed als de bovenkant met het beeldscherm er in. Er is ongeveer nog 15 centimeter over als de helften op elkaar staan, wat een groot genoeg oppervlak is.

Zelf ben ik niet zo goed in het perfect alles op maat zagen, maar op de houtafdeling van de bouwmarkt is dit een fluitje van een cent. Met minimaal schuren past alles in elkaar en daardoor was voor de meeste onderdelen houtlijm al genoeg om een stevige verbinding te maken.

Om slijtage te verminderen en om de kast wat aantrekkelijker te maken, heb ik alles geverfd met spuitbussen. Eerst een zwarte grondlaag en vervolgens meerdere lagen kleur. Als laatste nog wat dunne laklagen om een mooie glans te krijgen.

arcadekast bouwen

© PXimport

Knoppen installeren

De joystick en de knoppen zijn erg simpel aan te sluiten en we hoeven niks te solderen voor dit project. Allereerst heb ik voor elke knop een gat geboord dat opzettelijk krap was en daarna met de hand wat geschuurd tot de knoppen er strak in vast zaten.

Voor de joystick heb ik een ruim gat gemaakt omdat de pook genoeg bewegingsruimte nodig heeft. Bij de knoppen bijgeleverd is een printplaat met stekkertjes erop gemonteerd. Elke knop heeft een kabel met aan één kant de bijpassende connector en een kant waar de knop twee draden met een metalen connector heeft die je op de knopaansluitingen schuift.

Je moet oppassen bij de joystick-kabel, want deze past ook ondersteboven. Op foto is te zien wat de juiste manier is. Zelf heb ik een aantal uur gedacht dat er iets stuk was. De printplaat zelf sluit je met een usb-kabel aan op de Raspberry Pi.

arcadekast bouwen

© PXimport

Controller configureren

Om de Raspberry Pi duidelijk te maken waar welke knop voor dient en welke richtingen de joystick aangeeft, is er een optie in RetroPie. Die vind je onder Menu / Configure Controller, selecteer dan Yes.

Op het volgende scherm wordt gevraagd om een knop in te drukken van het apparaat dat je wilt configureren. Als je dit doet, verschijnt als het goed is onder in beeld al de naam van de usb-controller. Hierna kom je op een scherm waar je om beurten alle verschillende knoppen indrukt. Denk hierbij aan de verschillende richtingen die je op kunt bewegen en alle klassieke knoppen die gamecontrollers hebben, zoals A, B, X en Y, en natuurlijk Menu en Start. Je kunt een knop slechts één functie toewijzen. Als je toch probeert een knop twee keer toe te wijzen, wordt dat weergegeven. Om op en neer te bewegen in de lijst heb je een andere controller of een toetsenbord nodig.

Aan de onderkant van het scherm kun je je instellingen opslaan. Hier verschijnt waarschijnlijk nog een melding over een Action-button. Hier kun je Yes invullen. Dit zorgt ervoor dat als je Start+Menu drukt in een spel, het spel wordt afgesloten.

Hierna is de besturing van de arcademachine klaar om gebruikt te worden. Je kunt ook andere controllers aansluiten als ze een usb- of bluetooth-verbinding hebben. Hierdoor kun je ook met meerdere spelers tegelijk spelen. Voor zover ik heb kunnen merken, is speler 1 de controller die als eerste verbonden is terwijl RetroPie start.

Conclusie

Zelf de Raspberry Pi met RetroPie installeren is absoluut niet ingewikkeld. En hoe je dat een plaats in je huis geeft kan iedereen zelf bepalen. Wij hebben nu in elk geval een robuuste spelcomputer, die we evengoed makkelijk kunnen opbergen. Er gaan genoeg uren op gespeeld worden … al is het nog de vraag of dat door de kinderen is of door hun vader.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten