'Eerste Ubuntu-telefoon volgend jaar op de markt'

We worden al lekker lekker gemaakt met het vooruitzicht op Linux-telefoons, maar tot nu toe bleef het altijd bij geruchten en concepten. Inmiddels zegt de doorgaans betrouwbare website OMGUbuntu dat halverwege februari de eerste telefoon in Europa op de markt komt.

Telefoons die op Linux draaien worden al jaren aangekondigd, en eens in de zoveel tijd duikt er weer eens een gerucht op dat bijvoorbeeld Canonical eraan werkt om zijn Ubunutu-OS over te zetten naar smartphones. Tot nu toe is er echter nog geen enkele fabrikant die zich nog wil wagen aan een nieuw mobiel besturingssysteem.

Verzadigde markt

Dat komt deels omdat de markt al verzadigd is door iOS en Android, en fabrikanten hebben gezien hoe moeilijk het is om een laatkomer als Windows Phone uit te laten groeien tot succes. Bovendien werkt Android al primair op een Linux-variant, dus is het als uitgebreid besturingssysteem interessanter om daarvoor te programmeren. Voor consumententelefoons geldt vooral dat het aantal apps de doorslag geeft in het succes ervan.

Toegankelijk

Toch hoopt Canonical dat een Ubuntu-telefoon voor ontwikkelaars graag aan de slag gaan voor de mobiele Ubuntu. De desktopversie van dat OS is op dit moment al de Linux-build met de meeste programma's, en de laatste jaren hebben de makers van Ubuntu er veel aan gedaan om het installeren daarvan zo toegankelijk mogelijk te maken.

Ook de mobiele versie zou een eigen app-winkel krijgen waarin gebruikers apps kunnen downloaden, maar verdere specificaties over het besturingssysteem zijn nog niet bekend

Telefoon-specs

De telefoon zelf wordt een smartphone met een 4,5"-scherm, met een wel erg lage resolutie van 960 x 540 pixels. Aan de binnenkant zit een quadcore-processor van 1,3 GHz en 1 GB aan werkgeheugen. Ook heeft het toestel een accu van 2,150 mAh en 8 GB aan opslag. Het gaat om een aangepaste versie van Bq's huidige toestel, de Aquaris.

Goede zet

Dat lijkt op het eerste gezicht als een erg simpel en zwak toestel, maar dat is misschien ook maar goed ook. Een Ubuntu-telefoon is in de beginfase vooral interessant voor ontwikkelaars en hardcore-fans, en niet voor de massa. Het is daarom logisch dat het eerste Ubuntu-toestel een simpele wordt, zodat de early adopters vast aan de slag kunnen met het OS. Als dat een succes wordt, kan het altijd nog uitgebreid worden naar betere toestellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten