abonneren

Eerste testsamples nVidia GT300 rollen uit de fabriek

nVidia heeft naar verluidt de eerste engineering samples van de GT300 binnengekregen. De GT300 is een belangrijke chip voor nVidia: het is de eerste DirectX 11-chip en concurrent AMD is eerder op de markt met een dergelijke chip. nVidia heeft dus iets te bewijzen.Volgens de geruchten maakt de GT300 korte metten met de AMD DirectX 11-chip (Radeon HD 5870), maar dat betekent niet dat nVidia opgelucht adem kan halen.
Uit dezelfde bron komt namelijk ook het nieuws dat de yields (percentage werkende chips) zo dramatisch laag is, dat het nog maar de vraag is of nVidia in december met de commerciële productie kan starten.

De die van de GT300 is enorm groot (452 mm²). Er zullen dus slechts 104 of 105 van deze GT300-chips op een 300mm-wafer passen. Grote chips gaan eerder defect dan kleine chips. Tel daarbij op dat de yields op 40 nanometer van TSMC niet erg hoog zijn (anderhalve maand geleden berichtte TSMC nog dat de yields 60 procent waren). Het resultaat is dat er vermoedelijk érg weinig werkende GT300's van de band rollen. Waar sommige analisten een yield van tussen de 30 en 50 procent schatten, durft SemiAccurate zelfs te beweren dat er slechts zeven werkende chips uit vier wafers kwamen. Dat betekent een yield van slechts 2 procent!

Begint nVidia in december met de massaproductie van de GT300? Het lijkt ons onwaarschijnlijk. Er zijn twee scenario's mogelijk: of nVidia stelt de productie (en introductie) uit tot de yields aanzienlijk hoger zijn, of nVidia hanteert een paper launch waarbij er weliswaar enkele kaarten in de winkel zullen liggen, maar in zulke kleine aantallen dat de kaart in principe pas na enkele maanden van productie fatsoenlijk te koop is.

X-bit Labs

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie