abonneren

Eerste dual-core netbook gesignaleerd in Japan

Tot nu toe zijn alle netbooks beperkt tot een single-core Atom processor. Ook deze grens lijkt te worden overschreden met een nieuw exemplaar in Japan dat is voorzien van een dual-core Atom processor en Nvidia graphics.Volgens een bericht op Cnet komt het Japanse bedrijf Shenzhen Weibu Electronics met een netbook voorzien van een Intel Atom 330 processor en een Nvidia 9400M Ion grafische chipset. Dit is dezelfde krachtige grafische chipset die we in steeds meer notebooks, zowel als sommige netbook zien verschijnen.
Deze hardware zien we veelvuldig in de op Atom gebaseerde desktopvariant van netbooks de zogenaamde Nettops, maar tot nu toe nog niet in netbooks. De belangrijkste reden is dat de Atom 330 twee maal zoveel energie gebruikt als een single core Atom processor. Toch is acht watt nog altijd weinig in vergelijking met 25 watt of meer voor de Intel processoren die in meeste "gewone" laptops gebruikt worden.

De 330 heeft net als de andere Atom processors hyperthreading, dat potentieel het aantal gelijktijdig actieve taken verdubbelt. Hyperthreading kennen we al van de Pentium 4 en de moderne Nehalem processoren. De momenteel ganbare Core processoren van Intel hebben geen hyperthreading.

De N10A van Weibu heeft 1 GB geheugen en een 150 GB harde schijf, webcam en b/g draadloos en staat te boek voor een prijs van $530. Toch ook een teken dat de grens tussen netbooks en notebooks snel aan het vervagen is.

Via Cnet.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: