Eerste 3D-geprinte voorwerp in de ruimte gemaakt

3D-printers zijn al lang niet meer alleen bedoeld voor geinige beeldjes van jezelf, maar het proces wordt ook steeds nuttiger. Zo hebben de astronauten in het internationale ruimtestation ISS voor het eerst in de geschiedenis een onderdeel 3D-geprint in gewichtloze toestand.

De 3D-printer werd in september gelanceerd aan boord van een Dragon-capsule van SpaceX. Het duurde echter nog een tijdje voor de astronauten de tijd hadden om het apparaat uit te pakken en in elkaar te zetten, maar dat is inmiddels gebeurd.

Testplaatje

Nu is het eerste voorwerp ook daadwerkelijk door de printer gemaakt. Het is een simpel plaatje dat op een instrument in het ISS kan worden geplaatst, met daarop het logo van NASA en de tekst "Made in space". Het plaatje is nu nog nergens goed voor, want het gaat nog om een test. Op aarde staat namelijk precies dezelfde printer, en de makers gaan kijken of de printer in gewichtloze toestand precies hetzelfde werkt als die hier op aarde.

Reparatieonderdelen

De 3D-printer is gemaakt door een start-up genaamd Made In Space, in samenwerking met het Amerikaanse ruimteagentschap. Uiteindelijk moeten de astronauten veel meer onderdelen in de ruimte printen zodat die ter plekke kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld om het ruimtestation te repareren. Dat is goedkoper dan het omhoog sturen van die onderdelen, want dat kost tienduizenden euro's per kilo.

Hars

Driedimensionaal printen is buiten de dampkring een stuk moeilijker dan op aarde. De printer maakt namelijk gebruik van hars, en dat vliegt in gewichtloze toestand alle kanten op. De astronauten moeten dus goed opletten dat de printer alleen in een afgesloten container wordt gebruikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten