abonneren

Edward Snowden: 'Nederland wordt gebruikt door Amerikaanse inlichtingendiensten'

Nederland loopt als makke schoothondjes achter Amerika aan. Dat zegt klokkenluider Edward Snowden vanavond in een interview met Nieuwsuur. "De Nederlandse geheime diensten doen precies wat de Amerikanen vragen en worden gewoon gebruikt door de NSA", zegt de verbannen klokkenluider.
Nieuwsuur sprak met de verbannen ex-NSA-medewerker, samen met de Volkskrant. Vanavond wordt het interview op tv uitgezonden, en morgen verschijnt er een artikel in de Volkskrant.

'Gewaardeerd voor gemak'

"De Amerikanen waarderen Nederland niet vanwege hun capaciteiten, maar om hoe makkelijk de AIVD en MIVD zijn met het doorsturen van informatie", zegt Snowden in dat interview.

Snowden vertelt in het interview ook over zijn toekomst en zijn mening over betere anti-terrorismewetten na de aanslagen in Parijs.

Held

Edward Snowden lekte in 2013 honderdduizenden geheime documenten over de werkwijze van de NSA, waaruit bleek dat die alles en iedereen op ieder moment van de dag konden afluisteren. Tot op de dag van vandaag komen nieuwe ongrondwettelijke privacyschendingen door de Amerikaanse geheime dienst aan het licht. In plaats van eer te krijgen over het aan de kaak stellen van die misstanden, wordt Snowden nu opgejaagd door de VS. Hij woont op dit moment in Rusland, dat hem weigert uit te leveren aan de Amerikanen.

Het volledige interview met Edward Snowden is vanavond om 22.00 te zien bij Nieuwsuur op NPO 2. Morgen staat het interview ook in de Volkskrant.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: inlichtingendiensten

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord