abonneren

eBay voert drastische wijzigingen in beleid aan

eBay heeft ingrijpende wijzigingen aangekondigd wat betreft de kosten van veilingen en het feedbacksysteem. Op deze manier hoopt de veilingsite vriendelijker te zijn naar zowel kopers als verkopers. De verkoop van goedkope items wordt echter een stuk duurder.De grootste veranderingen vinden plaats in het segment van de'budget'-koopjes. Zoverhoogt eBay decommissie voor spullen onder de $25 van 5.25% naar 8.25%. Deze prijsverhoging bedreigt vooral de verkoop van games, cd's en dvd's, één van de meest populaire segmenten van de site.
De vaste kosten voor het plaatsen van een advertentie worden echter voor alle items gehalveerd.

Een andere grote wijziging is dat de 'gallery'-mogelijkheid, waar voorheen betaald voor moest worden, nu geheel gratis is. De 'gallery' maakt het mogelijk meer dan één foto te plaatsen van een item.

Ook het feedbacksysteem gaat op de schop. Verkopers kunnen alleen nog maar positieve feedback aan kopers geven, zodat kopers niet bang hoeven te zijn voor repressailles wanneer de verkoper zich niet aan de regels houdt. Of dit positief uit zal vallen voor verkopers valt te bezien. eBay hoopt dat klanten hierdoor eerlijker zullen zijn over hun aankoopervaring, maar het maakt wel de weg vrij voor asocialere kopers die niet op hun gedrag kunnen worden aangesproken. Daarnaast telt feedback die ouder dan 12 maanden is voortaan niet meer mee, evenals feedback van gebruikers die 'suspended' zijn.

Om verkopers een beetje tegemoet te komen in deze aanpassing, krijgen PowerSellers een paar extra mogelijkheden tot hun beschikking. Tot deze mogelijkheden behoren het zoeken naar potentiële klanten en lagere kosten. Ook worden PowerSellers beter beschermd tegen lastige kopers -- alle PowerSellers mogen voortaan onbeperkt gebruik maken van het PayPal Protection Plan.

Kopers lopen voortaan minder risico om opgelicht te worden. eBay verplicht verkopers die minder dan 100 items hebben verkocht nu om gebruik te maken van een 'veilige' betaalmethode, zoals PayPal. Hetzelfde geldt voor kopers met een slechte feedbackrating.

De veranderingen aan de prijsstructuur zullen eerst in Amerika worden doorgevoerd. Hiervoor wordt de datum van 20 februari aangehouden. Daarna zullen de de aanpassingen ook in Duitsland, Engeland en andere landen worden doorgevoerd.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie