abonneren

E3 gamebeurs zit in een dal

Deze week vindt in Santa Monica de jaarlijkse Electronic Entertainment Expo plaats, beter bekend als E3. De gamebeurs vindt voor de 14e keer plaats maar er zijn wel eens betere tijden geweest.Het gaat goed met de gamesmarkt, maar de E3 heeft het moeilijk. Na jaren van groeiende bezoekersaantallen, oplopend tot meer dan 60.000 gamesliefhebbers, besloot de organiserende Entertainment Software Association in 2007 tot een kleinschaliger opzet. Die beslissing was deels ingegeven door de gamebedrijven, die hun budgetten tot ongehoorde proporties zagen groeien.
De ESA koos voor een andere periode en een andere locatie: de E3 vindt niet langer plaats in mei maar in juli en de locatie verschoof van Los Angeles naar Santa Monica. En terwijl voorheen elke blogger, gamesredacteur of -verkoper welkom was, werd de gastenlijst vorig jaar beperkt tot slechts 5.000 personen die alleen op uitnodiging toegang kregen.

Dit jaar verplaatst het circus zich weer naar Los Angeles, hoewel er nauwelijks meer sprake is van een circus. Belangrijke gamesontwikkelaars zoals Vivendi, Lucasarts en Activision zijn er niet meer bij, uitgevers zoals Konami, Ubisoft en Sony organiseerden afgelopen weken al een eigen show. Volgens analisten is de E3 inmiddels niet meer hét grootste gamesevenement van het jaar: de games die worden getoond zijn al grotendeels eerder bekendgemaakt waardoor het zowel voor investeerders als media niet meer interessant is om naar de E3 te komen. Dat wil niet zeggen dat er deze week helemaal niets nieuws te verwachten is: Microsoft kondigde al nieuws over de Xbox 360 aan, er komen nieuwe versies van Rock Band en Guitar Hero en mogelijk gaat Nintendo ook een nieuwe Wii-console aankondigen.

Via: XGN en Crave

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: