abonneren

Duitse hackers vluchten naar Nederland

De Duitse makers van hackingsoftware KisMAC zijn naar Nederland verhuisd vanwege een nieuwe anti-hackers wetgeving die onlangs in Duitsland van kracht is geworden. Ook Phenoelit, bekend van webserver testsoftware ObiWaN, lijkt de wijk naar Nederland te hebben genomen.KisMAC is een softwareprogramma voor MacOS X, waarmee draadloze netwerken kunnen opgespoord. Het programma is vergelijkbaar met NetStumbler voor Windows. Het project is opgezet door een zekere Michael Rossberg, maar die heeft zich formeel teruggetrokken in verband met strengere Duitse wetgeving tegen computer criminaliteit.

De Duitse wetgeving verbiedt het gebruik of de verspreiding van hackerssoftware. Hackers kunnen theoretisch zelfs tot tien jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Op het gebruik van poortscanners staat bijvoorbeeld twaalf maanden gevangenisstraf en een boete. De overheid hoopt zo computer- en internetmisbruik tegen te gaan.

De wet heeft vergaande gevolgen voor fabrikanten van hackerssoftware. Die hebben hun activiteiten gestaakt of elders ondergebracht. Ook het Duitse Phenoelit biedt zijn software niet meer vanuit Duitsland aan. De site adviseert gebruikers contact op te nemen met een site in Nederland.

Waarom is echter onduidelijk. De sinds 1 september 2006 veranderde wetgeving over computercriminaliteit in Nederland kent evenzeer een verbod op "het maken, vervaardigen, verkopen, verwerven, invoeren, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen of voorhanden hebben van hulpmiddelen die specifiek bedoeld zijn voor vernielen of beschadigen van computersystemen." Hierop staat een jaar cel of een boete van 16.750 euro

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie