abonneren

DSB Bank 'aangevallen door hackers uit heel Europa'

Volgens woordvoerder Klaas Wilting is de site van de DSB-bank, waar klanten een groot deel van de dag niet tot nauwelijks op hebben kunnen inloggen, platgelegd door een hack-aanval die uit verschillende Europese landen afkomstig was.

Op de vraag hoe de bank zeker weet dat het om een hacker-aanval gaat en bijvoorbeeld niet om overbelasting door een grote toevloed van klanten die hun geld wilden opnemen, antwoordt Wilting tegen onze verslaggever dat er diverse mensen bij zijn gehaald - zowel van de DBS Bank zelf als van buitenaf - en dat deze experts erin geslaagd zijn om 12 verschillende ip-adressen 'plat te leggen'. De adressen zouden afkomstig zijn uit heel Europa, dus niet alleen uit Nederland. "Uiteraard wordt er ook nog verder onderzoek naar gedaan," zegt Wilting. Over de aard van de aanval wist hij niet meer te vertellen dan dat het er zo één was waarbij "de site plat lag." Of de hackers tot op serverniveau zijn doorgedrongen, kon Wilting niet zeggen. Ook over motieven "kan ik geen zinnig woord zeggen."

Op de vraag of het nog wel veilig is om je geld bij de DSB Bank te hebben staan nu de site dus niet hackproof blijkt te zijn, antwoordde hij hartgrondig ja. "Het kan natuurlijk bij elke bank gebeuren. Een hacker kan natuurlijk ook aan de slag gaan om je site plat te leggen. Bovendien kunnen de hackers echt niet bij het geld zelf komen." Er zou sprake zijn van niet meer dan een aanval-tot-de-voordeur, waarbij echt alleen maar een gedeelte van de site plat gelegd is en verder niets.

Is het niet heel toevallig dat deze hack-aanval uitgerekend vandaag, de dag waarop Pieter Lakeman, de voorzitter van Stichting Hypotheekleed, een oproep deed op televisie aan spaarders om hun geld zo snel mogelijk van de DSB Bank af te halen, plaatsvindt? Wilting reageert geïrriteerd. "Ik kan wel praten over toeval maar daar heb ik niet veel zin in... wat ik belangrijk vind is de werkelijkheid van vandaag."

Hij benadrukte nogmaals dat de hackers niet bij het geld van de klanten hebben kunnen komen en dat dit, tot zover hij weet, de allereerste keer is dat de bank aangevallen is door hackers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord