Het in Belgie ontwikkelde content management systeem Drupal brengt zijn activiteiten onder in een Belgische stichting.

De organisatie wil de doorontwikkeling van de software beter kunnen faciliteren en de liberale rechten over auteursrecht en intellectueel eigendom goed kunnen beheren.

Afgelopen jaren ontwikkelde Drupal zich van een open source weblogsysteem tot, nu, een content management platform met een internationaal aanzienlijk 'gevolg'. Het onderscheidt zich van andere cms'en in het feit dat er eenvoudig applicaties in ontwikkeld kunnen worden. De Nederlandse publicatie Bright.nl gebruikt het redactiesysteem en bijbehorende modules, maar ook sites of onderdelen daarvan van Nasa, de Navo, Yahoo, MTV en Greenpeace draaien op Drupal.

Begin deze week maakte Drupal bekend een stichting op te richten ter ondersteuning van de software. De software zelf is open source en wordt gedistribueerd via de zogeheten GPL-licentie. Dit zal volgens de beheerders altijd zo blijven. GPL is een liberaal licentiebeleid waarbij iedereen die dat wil onder laagdrempelige voorwaarden veranderingen en uitbreidingen op de software door mag voeren.

Bert Boerland, een van de vaste leden van de stichting die op het bestuur toezien, legt uit: "De Belgische associatie is in Nederland het best te vergelijken met een stichting. Zo'n organisatievorm is nodig om de gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars te faciliteren. Vanuit deze instantie kunnen we, indien nodig, servers bijkopen of bijvoorbeeld geld aanwenden voor stands op beurzen. Daarnaast kan de rechtsvorm worden gebruikt om het auteursrecht en intellectueel eigendom te beschermen."

Volgens Boerland staat Drupal met de nieuwe juridische vorm ook open door donaties. "Afgelopen dagen ontvingen we al ruim 1.000 dollar aan giften. En er wordt overwogen verschillende vormen van lidmaatschap mogelijk te maken voor grote en kleine bedrijven."

Drupal werd ooit ontwikkeld door de informaticastudent Dries Buytaert. Hij is nog steeds actief betrokken bij de ontwikkeling van de software, volgens lezers van Slashdot is de Belg vrij strikt bij het naleven van de Drupal standaarden.

De hoofdsite, Drupal.org, staat rond positie 620 in de Alexa top 1000 wereldwijd meest bezochte sites en verwerkt maandelijks 10 miljoen pageviews. De open source software wordt maandelijks 50.000 keer gedownload. Dat is een jaargroei van 250 procent. Die groei is volgens Boerland ook zichtbaar in het aantal nieuwe bijdragen aan Drupal en de bijbehorende modules (plug-ins). Er werken gemiddeld zo'n 400 programmeurs aan Drupals kernsysteem, vrijwillig, en enkele duizenden technici werken aan de modules.

Via zijn Summer of Code-projecten droeg Google afgelopen jaar voor zo'n 100.000 dollar bij aan de doorontwikkeling van Drupal. Drupal wordt, qua prestaties, niet zelden in een adem genoemd met het vergelijkbare systeem Joomla.


Bron: Emerce.nl 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten