abonneren

Drie Googlewerknemers veroordeeld voor filmpje

Het is voor het eerst dat een webbedrijf verantwoordelijk wordt gehouden voor de inhoud van een webservice die ze exploiteren. In een rechtszaak over een Italiaans YouTubefilmpje waarin een tiener met het downsyndroom gepest wordt, heeft een rechter drie leidingevenden van Google veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden.

Volgens de rechter hebben de Google-werknemers de Italiaanse wet overtreden door toe te laten dat Turijnse studenten het filmpje online hebben gezet. De beklaagden zijn dus niet rechtstreeks betrokken bij de video. YouTube heeft het filmpje verwijderd nadat er klachten binnen kwamen. Dit weerhoudt de rechter er niet van om de Google medewerkers te veroordelen.

In een reactie geeft Google aan geschokt te zijn door deze veroordeling. De advocaten van Google zijn van mening dat zij als exploitant van YouTube niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de inhoud. Ook vinden zij dat deze veroordeling de principiële vrijheid van het internetgebruik aantast. Google heeft meegewerkt aan de opsporing van de makers van het filmpje en het direct na klachten verwijderd. Zij zijn dan ook van mening dat hen niets te verwijten valt. De makers van het filmpje zijn dan ook veroordeeld door een jeugdrechter. Google gaat tegen het vonnis in hoger beroep.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord