abonneren

Downloaden dé sport van internettend Nederland

Het downloaden van muziek, films en software neemt in Nederland 60 tot 80 procent van alle internetverkeer voor zijn rekening. Vooral het downloaden uit nieuwsgroepen wint snel aan populariteit.
Computer Idee haalde daarbij verbazingwekkende cijfers boven water: per maand wordt er ongeveer 30 petabyte gedownload, het equivalent van zo'n zes miljoen dvd-films!

Gemiddeld komt het erop neer dat per breedbandaansluiting iets meer dan een dvd per maand wordt gedownload. Als bron voor de downloads verliezen peer-to-peer-programma's als Limewire en BitTorrent terrein aan nieuwsgroepen.
De groeiende populariteit van het downloaden uit nieuwsgroepen heeft meerdere oorzaken. Zo is het vinden en downloaden van films, muziek en software door slimme software een stuk eenvoudiger geworden. Bovendien maakt deze manier van downloaden optimaal gebruik van de snelle breedbandverbinding - waarover inmiddels zo'n 5 miljoen huishoudens in Nederland beschikken. Tot slot is downloaden uit nieuwsgroepen moeilijk te traceren door piraterijbestrijders.
Aan de hand van statistieken van het belangrijkste internetknooppunt in Nederland - Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) - kan worden vastgesteld dat het totale internetverkeer iedere 12 maanden verdubbelt en dat de pieken 's avonds en in het weekend liggen. Grootverbruikers bij de AMS-IX zijn vooral partijen die betaalde nieuwsservers beheren waarop veel muziek, film en software te vinden is. Het aanbod wordt iedere dag met maar liefst zo'n 2,2 terabyte aan nieuw materiaal ververst.

In nummer 7 van Computer Idee - het nummer dat nu in de winkel ligt - leest u nog veel meer over downloaden. Bijvoorbeeld over waar u moet beginnen met zoeken en hoe u ervoor zorgt dat u ook echt van al dat binnengehaalde moois kunt genieten. We laten u in zes stappen zien hoe u allerlei juweeltjes opgraaft uit nieuwsgroepen én we hebben een handige downloadwijzer voor u. Daarop ziet u in één oogopslag welke software u nodig hebt om alles binnen te halen, uit te pakken en te converteren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: