abonneren

Downadup vooral in buitenland

Hoewel de Downadupworm (ook wel bekend als Conficker) zich momenteel in razend tempo verspreidt - de teller staat momenteel al ver over de 10 miljoen - is er in Nederland niet al te veel reden voor paniek. De worm is vooral actief in Zuid-Amerika, China en Rusland.Ofschoon bijgaand kaartje dateert van afgelopen vrijdag, en het virus zich inmiddels wel verder verspreid heeft, blijft duidelijk dat het vooral een niet-Europees probleem is.
Het lek dat de worm gebruikt om zich te verspreiden is namelijk al drie maanden geleden gepatcht door Microsoft (zie voor het security bulletin over dit probleem hier). Wie automatische updates heeft aanstaan of zelf regelmatig de Windows-updates bijwerkt, zou dus buiten de gevarenzone moeten blijven.

Volgens Security.nl zijn in Nederland niet zozeer particulieren, maar een aantal bedrijven en zelfs een overheidsinstelling besmet geraakt. Dat zou te maken hebben met het niet patchen van het hierboven genoemde lek.

Overigens hebben meerdere malwarebestrijders inmiddels een verwijdertool online gezet: die van Symantec kunt u hier downloaden, die van F-Secure vindt u hier.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie