abonneren

Donderdagmiddagreview: Huawei Mate S is een toptoestel, maar stelt enigszins teleur

Tijdens de IFA-beurs begin september onthulde Huawei zijn nieuwste vlaggenschip: de Huawei Mate S. PCM mocht toen al even kort met deze high-end smartphone spelen en daar schreef mijn collega een hands-on over. Inmiddels hebben we het nieuwe toptoestel ruimschoots kunnen testen en is het tijd om de eindstand op te maken.

Design

De Huawei Mate S heeft net als zijn voorganger, de Huawei Ascend Mate 7, een aluminium behuizing. Hierdoor ziet het toestel er niet alleen premium uit, maar voelt hij ook zo aan. Tijdens het testen merkte ik wel dat de Mate S snel vies wordt aan de achterzijde en ik hem regelmatig moest poetsen. Meest opvallende feature is de vingerafdrukscanner aan de achterkant, waar ik straks op terugkom. Verder vinden we twee speakers, volumeknoppen, aan/uitschakelaar en 3.5mm jack-aansluiting.
 

Scherm

Het toestel heeft een 5.5 inch Full HD-scherm (1920 x 1080 pixels) met zeer hoge pixeldichtheid (401 ppi) en flinterdunne randen aan de zijkanten. Het display is net te groot om de Mate S met één hand te bedienen. Toch is het scherm kleiner dan zijn voorganger (6 inch), maar een fractie groter dan de P8 (5.2 inch).
 

Skin

Huawei heeft over Android 5.1.1 (Lollipop) de nieuwste versie van zijn eigen schil gegooid: Emotion UI of kortweg EMUI 3.1. De interface ziet er weliswaar zeer fraai uit, maar is in het begin enorm wennen omdat de icoontjes niet allemaal even duidelijk zijn vormgegeven.


 

Fingerprint 2.0

De software voor de vingerafdrukscanner heeft een upgrade gekregen waardoor hij nog sneller en beter zou moeten werken. Grote nadruk op ‘zou moeten werken’, want in de praktijk vind ik het nogal een onding. Het komt zeer nauw hoe je je vinger op de sensor plaatst, waardoor het lastig is om het toestel te ontgrendelen. Ook voor andere toepassingen –foto’s nemen, video’s opnemen, alarm uitschakelen, instellingenmenu openen en door de galerij bladeren– merkte ik dat ik de vingerafdrukscanner nauwelijks gebruikte. Geef mij maar het ouderwetse swipen.

Waarom het allemaal niet lekker werkt heeft met de plaatsing van de scanner te maken. Iedere keer moet je op de tast zoeken waar de sensor zich bevindt. Als je hem dan eenmaal gevonden hebt moet je heel precies je vinger op de scanner plaatsen. Zo niet, dan trilt de smartphone en moet je het opnieuw proberen. De scanner aan de voorzijde plaatsen was in mijn ogen verstandiger geweest. Enige oplossing is dat je meerdere vingerafdrukken opslaat (maximaal 5) zodat de Mate S er altijd een accepteert.
 

Knuckle 2.0

Naast je vingers registreert de Huawei Mate S ook je knokkels als inputsignaal. Hiermee teken je een letter op het scherm om de bijbehorende toepassing te openen. Zo teken je een –C voor de camera, een –E voor de webbrowser, de –M voor de muziekapp en de –W om AccuWeather te openen. Ook kun je met je knokkels een selectie maken voor een screenshot en met een dubbele tik op het scherm uit de slaapstand halen. Knuckle 2.0 werkt prima en soepel. Het is een knap staaltje werk van de Chinese smartphonefabrikant dat het scherm vingers en knokkels van elkaar weet te onderscheiden.


 

Andere ‘slimme’ opties

Naast Fingerprint 2.0 en Knuckle 2.0 bevat de Huawei Mate S nog enkele andere ‘slimme’ features. Signal+ optimaliseert je internetervaring door het bereik te verbeteren als het signaal zwak is. WiFi+ wisselt tussen WiFi en 4G als de connectie zwak is, afhankelijk van welke verbinding sneller is op dat moment.

Motion Control is ook een degelijke toevoeging. Stel dat je smartphone verbonden is met een draadloze speaker. Als je dan gebeld wordt communiceer je via deze speaker met degene aan de andere kant van de lijn. De Huawei Mate S schakelt automatisch over naar het oorstuk van de telefoon zodra je hem aan je oor zet. De telefoon opnemen of bellen naar het nummer dat op het scherm staat werkt op dezelfde manier.

Met de koude wintermaanden voor de deur is de kans groot dat je straks met handschoenen van huis gaat. Een smartphone met handschoenen aan bedienen is slechts bij een handjevol toestellen mogelijk. De Huawei Mate S is er één van. Met Gloves Mode blader je zonder problemen met handschoenen aan door alle menu’s en apps, zonder dat je eerst je handschoenen moet uittrekken.
 

 

Naast de behuizing en vingerafdrukscanner heeft de Huawei Mate S dezelfde 13MP-camera met RGBW-sensor van de Huawei Mate Ascend 7 geleend. Deze bevat een extra witte subpixel om betere foto’s onder slechtverlichte omstandigheden te schieten. Dat gecombineerd met een optische beeldstabilisator, dubbele flitser en vele handige ingebouwde opties vormt het recept om mooie foto’s te schieten.
 

Conclusie

Huawei heeft reden genoeg om trots te zijn op zijn nieuwe vlaggenschip: het heeft een luxueuze en stevige behuizing, tal van ‘slimme’ features, software die soepel draait, een prima accuduur (één tot anderhalve dag) en een degelijke camera.

Jammer genoeg kent het toestel ook minpunten: een vingerafdrukscanner die verre van perfect is, en een verwarrende skin.

Feit blijft dat je een goedlopend high-end Android-toestel krijgt, maar wel eentje met een gepeperde prijs. Het instapmodel (32GB) kost 649 euro, de variant met 64GB intern geheugen 699 euro.

Geschreven door: Anton Mous op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Huawei Mate S, woensdagmiddagreview, Huawei