DLNA-compatibiliteit blijkt verwarrend en misleidend

Er ontstaat steeds meer verwarring omtrent de term 'DLNA-gecertificeerd'. Apparaten met deze certificatie horen op transparante wijze mediabestanden uit te kunnen wisselen met elkaar. Iomega bewijst dat er te weinig toezicht is op deze certificatie.Een lezer van The Register probeerdezijn nieuwe Iomega Home Media Network Drive aan te sluiten opzijn Sony Bravia-tv. Beide apparaten zouden DLNA-gecertificeerd zijn. Inderdaad herkende deBravia de aanwezige muziek- en beeldbestanden op de Iomega-schijf, maar afspelen bleek niet te lukken.

DLNA (Digital Living Network Alliance) is een organisatie die een protocol heeft ontworpen voor het opslaan van digitale mediabestanden, evenals het op betrouwbare wijze verzenden, ontvangen en afspelen van deze bestanden. Wanneer een product DLNA-gecertificeerd is, moet dit product probleemloos samenwerken met andere DLNA-producten. Maar waarom gaat dit fout bij Sony en Iomega?

Het probleem ligt in dit geval bij Iomega, of in algemene zin, bij fabrikanten die helemaal niet aangesloten zijn bij DLNA -- maar wel doen alsof. Wie de handleiding van Iomega bekijkt, zal inderdaad nergens de claim zien dat de Home Media Network Drive DLNA-gecertificeerd is, maar wel de misleidende bewerking: "compatible with DLNA-certified media players, able to stream photos, audio content and videos to a variety of media devices like game consoles, audio bridges, DMAs (digital media adapters), picture frames and more."

Sony, die het probleem heeft onderzocht, zegt nu dat er een groot verschil is tussen 'compatibel' en 'gecertificeerd'. De Home Media Network Drive is niet gecertificeerd en staat ook niet op de lijst van DLNA-compliant hardware (www.dlna.org). Dat Iomega claimt DLNA-compatibel te zijn, komt door de gebruikte serversoftware TwonkyMedia. Dit pakket komt uit de stal van PacketVideo, dat op zijn beurt wèl een lid van DLNA is. Naast Iomega maken ook HP, LaCie, Fujitsu Siemens, Cisco-Linksys en nog veel meer fabrikanten gebruik van PacketVideo's TwonkyMedia.

Hoewel TwonkyMedia zelf wel goedgekeurd is door DLNA, geldt deze certificering niet voor het apparaat waar de software op draait. Dat creeërt een situatie waarin een fabrikant roept dat de software op zijn apparaat DLNA-gecertificeerd is, terwijl het product als geheel dat niet hoeft te zijn. Iomega heeft zijn apparaten nooit bij DLNA aangeboden en blijkt dus inderdaad niet compatibel te zijn. Hetzelfde geldt overigens ook voor de ix2 StorCenter, aldus The Register.

De vraag is nu, hoeveel producten met TwonkyMedia er in de markt zijn die als "DLNA-compatibel" verkocht worden, maar niet DLNA-gecertificeerd zijn. Fujitsu en LaCie zijn in ieder geval géén DLNA-leden, HP wel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten