Dit is waarom fake news-filmpjes steeds echter lijken

Het is niet voor niets dat Disney momenteel meer computer-gegenereerde remakes van zijn grote films maakt dan ooit tevoren. Will Smith ziet er net zo realistisch uit als geest dan zoals we hem kennen. En The Lion King is geen tekenfilm meer, maar het is ook geen live action. Alles is met de computer gemaakt. Computers zijn nu zo ver dat nepbeelden nagenoeg niet meer van echt te onderscheiden zijn. Fijn voor entertainment, minder fijn voor de verspreiding van fake news.

“President Trump is a total and complete dipshit.” Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat er een video online verscheen van Barack Obama die zo realistisch was, dat mensen dachten dat het echt de voormalig president was die zich niet zo vriendelijk uitsprak over zijn opvolger. Obama wist niets van deze video. Dit was geheel het werk van prijswinnend regisseur Jordan Peele.

Zijn boodschap is helder. Hij gebruikt Obama om te laten zien hoe makkelijk het tegenwoordig is om nepnieuws de wereld in te slingeren. Dat komt voornamelijk door kunstmatige intelligentie en deep learning. Door deep learning toe te passen, kan een computer uit oude beelden, foto’s en geluidsopnames precies leren hoe iemand zich gedraagt.

Hoe spreekt iemand als Obama? Hoe beweegt hij zijn lippen? Dat zijn dingen die heel nauw luisteren, want ons brein is erop geprogrammeerd om juist die lippen goed in de gaten te houden.

Liegende Obama

Zo is het Jordan Peele gelukt om Obama dingen te laten zeggen die niet echt zijn. Hij deed dat zelfs met een tool genaamd FakeApp, die voornamelijk wordt gebruikt om fake porno te maken met beroemdheden.

Vroeger had je dat verschil tussen de echte en de kunstmatige Obama meteen gezien. Iedereen die wel eens een oude Supermanfilm heeft gezien, of zelfs de Star Wars-films begin deze eeuw, weet hoe overduidelijk nep het gebruik van technologie in films vroeger was.

Toch is het technologie die nu nog steeds gebruikt wordt, alleen met veel meer extra’s er bovenop. Nog steeds worden films grotendeels gemaakt met groene schermen, nog steeds worden beelden met de computer gemaakt, maar dankzij een dikke laag kunstmatige intelligentie en deep learning wordt het steeds makkelijker om dat realistischer te maken. De computer ‘weet’ hoe iemand eruit hoort te zien.

Adobe VoCo: niet alleen beeld, ook geluid

Adobe is een bedrijf dat veel doet om hieraan een bijdrage te leveren, met onder andere een soort audio-Photoshop genaamd VoCo waarmee je geluid precies zo kunt beïnvloeden als je zou doen met een foto. Binnen een mum van tijd kun je in Photoshop het doen lijken alsof iemand voor de Eiffeltoren staat in plaats van in zijn slaapkamer.

Kortom, de technologie wordt niet alleen slimmer, het wordt ook steeds makkelijker te gebruiken én steeds breder beschikbaar. Zoek in de App Store naar stemvervormers en er zitten al een aantal akelig goede exemplaren tussen. Het Canadese Lyrebird wordt veel genoemd als startup die al met een audio-opname van een minuut kan bedenken hoe iemand andere woorden zou uitspreken.

Gezond verstand

Vandaar dat er inmiddels ook wordt gewerkt aan kunstmatige intelligentie die juist in staat is om die nepdingen eruit te filteren. Want als we dit niet goed kunnen verifiëren, dan kan fakenews zomaar het begin zijn van een oorlog. Je kunt je als mens wel afvragen of iets wel realistisch is: wat is de bron?

Maar het is moeilijk zeker te stellen of het echt niet klopt. Er zijn maar weinig mensen die toegang hebben tot Obama, en dan moet je er ook vanuit gaan dat hij de waarheid spreekt. Ons brein is toch geneigd te denken dat als iets op beeld staat, het waar is. Terwijl dat overduidelijk door kunstmatige intelligentie allang een achterhaald mantra is.

Waar kunstmatige intelligentie ons enerzijds dus helpt om juist meer fakenews te kunnen maken, is het de bedoeling dat het ons ook gaat helpen om juist onderscheid te kunnen blijven maken in neppers. Tot daar echter grote stappen in zijn gemaakt die net zo makkelijk beschikbaar zijn als juist die tools om nepnieuws te maken, kun je het beste vragen stellen bij alle opmerkelijke video’s, foto’s en audiofragmenten die je ziet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten