Apple heeft zoals verwacht de Apple Watch gepresenteerd. De smartwatch werd gepresenteerd tijdens het speciaal evenement, waar de fabrikant ook een nieuwe Macbook Air introduceerde. De Apple Watch heeft weinig verrassende functies die we niet al maanden geleden in Android Wear zagen.

Wil je weten wanneer de Apple Watch in Nederland verkrijgbaar is, en wat 'ie gaat kosten? Kijk dan hier.

De Apple Watch werkt samen met iOS. Dat betekent dat je zonder een iPhone niets kunt met de Apple Watch.

Wel kunnen ontwikkelaars apps maken die op het apparaat zelf werken. Die zijn te downloaden in de App Store, maar op het horloge te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een nieuwe muziekspeler.

Apps

Het apparaat werkt door met een besturingssysteem dat er heel anders uitziet dan je van iOS gewend bent. De 'apps' op het apparaat bestaan uit kleine rondjes die op het startscherm staan. Daar zit weinig structuur in, en kan wat chaotisch overkomen.
 

Kroontje

Aan de zijkant van het apparaat zit nog een kroontje. Dat kan gebruikt worden om in het menu te komen om bijvoorbeeld een nieuwe achtergrond te kiezen. Ook kun je het kroontje gebruiken om door lijsten heen te scrollen, bijvoorbeeld in Instagram. Apple liet tijdens de presentatie een aantal apps zien, zoals Instagram, Uber en Shazam. Die doen allemaal ongeveer hetzelfde als Android Wear ook al deed.
 

Apple Pay

Wel uniek is dat de Apple Watch ook het betaalsysteem Apple Pay ondersteunt. Dat kan door de NFC-verbinding in het horloge. Je kunt dan betalingen doen door simpelweg je smartwatch tegen een betaalautomaat te houden. Op dit moment wordt Apple Pay in Nederland nog amper door winkeliers ondersteund, dus zullen wij daar niet veel aan hebben.

Uiteraard heeft de Apple Watch ook spraakherkenning. Dat betekent dat je op berichten zoals iMessage kunt reageren met je stem. Het is niet duidelijk of daar ook ondersteuning bij zit voor het Nederlands.
 

Siri

Apples digitale assistent Siri zit ook ingebakken in de Apple Watch. Dat betekent dat je via het commando "Hey Siri" vragen kunt stellen aan de assistent, bijvoorbeeld welk weer het wordt. Ook kun je Siri, net als op de iPhone en iPad, opdrachten geven. Zo kun je agenda-afspraken maken of herinneringen instellen.
 

Accuduur

De grootste onzekerheid over de Apple Watch was de accuduur. Volgens geruchten zou de Watch slechts een paar uur per dag mee kunnen, maar dat blijkt mee te vallen. De Apple Watch kan bij 'normaal gebruik' een hele dag mee - je haalt volgens Apple 18 uur uit de Watch. Dat betekent in de praktijk nog steeds dat je het apparaat elke avond aan de oplader moet hangen. Die is volgens Apple wel revolutionair, want de Apple Watch komt met een magnetische oplader die automatisch vastklikt aan het horloge. Net als de LG-smartwatches dus.

Prijzen en verkrijgbaarheid in Nederland

De grote vraag blijft natuurlijk wanneer het apparaat in Nederland te verkrijgen is. Dat is op dit moment nog niet bekend. Apple brengt het apparaat in de eerste plaats uit in 8 landen, waar Nederland niet bij zit. Het apparaat komt dus sowieso pas na 24 april in Nederland.

Wel is bekend wat het apparaat moet gaan kosten. De prijs van de Watch ligt tussen de 399 euro (voor de goedkoopste aluminium-versie) tot 11,000 euro (voor de duurste gouden versie).
 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten