Digital signage met Xibo: Je eigen digitale infobord

Digitale informatieborden werken op basis van digital signage, en Xibo is een programma waarmee je daar invulling aan geeft. In deze workshop lees je wat de mogelijkheden zijn.

In tegenstelling tot Google Sites is Xibo wel helemaal afgestemd op digital signage. Xibo werd al in 2006 beschikbaar gesteld onder een AGPLv3 opensource-licentie. Zoals de meeste digital signage-oplossingen bestaat ook Xibo uit een server-gedeelte en een client-applicatie (player). In het kader Xibo-server staat waar je terecht kunt voor downloads en instructies om de servercomponent op een eigen machine te installeren: er zijn versies voor zowel Linux als Windows.

Wij maken hier gebruik van de cms-service in de cloud. Deze krijg je 14 dagen gratis op proef voor twee schermen, daarna betaal je maandelijks 1,50 euro per scherm. Per scherm zijn 500 MB opslagruimte en 2 GB maandelijkse bandbreedte inbegrepen. De Xibo-player voor Windows is gratis. De nieuwste Ubuntu-versie staat nog in de steigers, de Android-versie kost 22,80 euro.

Xibo-cms activeren

Registreer je eerst bij Xibo. Zodra je met je account-ID bent aangemeld, klik je op Add to cart bij CMS Cloud Hosting Demo. Vul de gevraagde gegevens in, waaronder een Instance Name (de naam van je vereniging bijvoorbeeld) en een beschikbaar Domain, en bevestig met Get free demo en met Checkout. Klik op Register en creëer een account, waarna je al meteen kunt inloggen. Vul de ontbrekende gegevens in. Even later ontvang je een bevestigingsmail: klik hier op Activate my account. Nu is het wachten geblazen op een mail met de nodige informatie, waaronder je gebruikersnaam en wachtwoord. Hier vind je tevens je cms-adres en cms-key terug.

Wanneer je enkele minuten later naar deze site surft, staat je demo-account al klaar. Je hoeft het maar aan te klikken en Open CMS te selecteren om ermee aan de slag te kunnen.

Media has no description

© PXimport

Lay-outs en content

Je kunt je nu bij de Xibo-cms aanmelden met het ID dat je via e-mail hebt ontvangen. Je belandt dan in je dashboard, waar je alvast een geschikte lay-out voor je scherm(en) creëert. Wanneer je Layouts aanklikt in het linkerpaneel merk je dat er al een Default Layout is aangemaakt, maar via de knop Add Layout voeg je zelf een lay-out toe.

Voorlopig volstaat het als je die een naam meegeeft en een geschikte resolutie selecteert (bijvoorbeeld 1080p HD Landscape). Zodra je bevestigt, beland je in de Designer waar je via de knop Background een aangepaste achtergrond kunt opnemen. Die kun je dan (automatisch) van je lokale pc laten uploaden naar je online mediabibliotheek.

Standaard is er al een ‘region’ voorzien in je lay-out: een grijs vlak waarin je content kunt plaatsen. Op dit moment beslaat deze ene regio je volledige lay-out, maar door het hoekje onderaan rechts naar binnen te verplaatsen kun je die verkleinen. Bevestig met Save Region Positions. Bijkomende regio’s creëer je via de knop +Region. Ben je daarmee klaar, dan kun je je met de eigenlijke content bezighouden.

Door op een regio te dubbelklikken of door in het uitklapmenu Region Timeline te kiezen kun je de regio opvullen. Je kiest in het linkerpaneel eerst het gewenste inhoudstype, zoals Audio, Clock, Image, Local Video, Text, Ticker, Twitter of Webpage. Je krijgt dan een aangepast dialoogvenster te zien waarin je de nodige gegevens kwijt kunt. Bij Webpage bijvoorbeeld is dat uiteraard de url en eventueel ook de duurtijd van dit item. Bevestig met Save.

Op deze manier kun je binnen eenzelfde regio ook meerdere items toevoegen, elk met een eigen duurtijd - voorzie je slechts één item per regio, dan maakt de duurtijd niet echt uit. De toegevoegde items worden chronologisch opgesomd, maar via een eenvoudige sleepbeweging wijzig je deze volgorde. Vergeet je aanpassingen niet te bewaren door helemaal onderaan Save Order aan te klikken. Terug in het Layout-venster zie je via Actions / Preview Layout een voorbeeldweergave.

Media has no description

© PXimport

Display(s) toevoegen

Je kunt weliswaar al een voorbeeldweergave op je eigen toestel bekijken, maar het is natuurlijk de bedoeling dat je je lay-outs met inhoud op andere schermen te zien krijgt. Je moet zo’n scherm dan wel eerst toevoegen en autoriseren bij Xibo.

We gaan er even van uit dat het scherm aan een Windows-pc is gekoppeld. Hierop installeer je dan de Xibo Player. De installatie heb je zo achter de rug. Op het einde dien je wel nog de url van je Xibo-cms in te vullen (bijvoorbeeld https://pcmweb.xibo.co.uk), evenals de CMS Key: beide gegevens vind je terug in de bevestigingsmail. Bevestig met Save.

Ga naar je dashboard in de cms-omgeving en open in het linkerpaneel Displays. Je vindt hier de aanvraag terug: klik het pijltje aan, kies Edit en selecteer op het tabblad General de optie Yes bij Authorise display. Eventueel kun je hier meteen al de Default Layout selecteren, bijvoorbeeld de lay-out die je net al hebt aangemaakt. Wanneer je vervolgens Launch Client kiest in de Xibo-player verschijnt de gevraagde lay-out met de bijhorende content.

Er zijn nog heel wat extra mogelijkheden binnen Xibo, zoals het aansturen van twee schermen op één client (door het installeren van twee players) of het inplannen van verschillende lay-outs vanuit het Dashboard-menu Schedule en het creëren van meerdere beheerders waarbij je voor elke beheerder precies kunt bepalen welke machtigingen ze op welke displays, lay-outs of zelfs media-content krijgen toebedeeld. Je vindt alle mogelijkheden in de online documentatie en het is onze ervaring dat de supportdienst (sales@springsignage.com) doorgaans snel op vragen reageert. Ons advies: lekker experimenteren!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten