abonneren

Overheid bezorgt DigiD-code voortaan per koerier

Woon je in Groningen of Amsterdam Zuid-Oost? Dan wordt je DigiD-inlogcode voortaan per koerier thuisbezorgd. Dit zijn gebieden waarvan bekend is dat criminelen er post onderscheppen. Minister Ronald Plasterk heeft daartoe besloten om fraude met DigiD verder tegen te gaan.

In Amsterdam Zuid-Oost en in Groningen heeft de politie fraude met de DigiD-activeringscodes ontdekt. Daar onderschepten criminelen persoonlijke gegevens van mensen uit de post. Met deze informatie probeerden de ccriminelen een nieuwe DigiD aan te vragen, waarvan de activeringscode vervolgens ook onderschept werd. Het doel van deze actie was om het geld van uitkeringen op een andere rekening te laten storten. In beide gebieden werd de fraude bijtijds opgemerkt door de Belastingdienst, met als gevolg dat in Amsterdam Zuid-Oost en in Groningen nu koeriers worden ingezet.

Strengere regels

Plasterk wil ook dat het nog moeilijker wordt om DigiD-wachtwoorden te kraken. Dat geldt al sinds begin dit jaar gelden voor nieuwe gebruikers strengere regels. Die gaan vanaf mei ook gelden voor bestaande DigiD-gebruikers. Plasterk wil verder onderzoeken of het beter is om activeringscodes helemaal niet meer per post te versturen. Gebruikers zouden dan hun code moeten ophalen bij een gemeentelijke instatie, of deze per koerier thuisbezorgd krijgen.  

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de DigiD-fraude. 

Bron: ANP Beeld: Thinkstock

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: