abonneren

Digg in opspraak om hd-dvd-schandaal

Digg ligt sinds gisteren flink onder vuur door zijn gebruikers. Hackers die de hexadecimale decodeersleutel van het hd-dvd-formaat op deze site postten, merkten dat de code in no-time verdween en dat zelfs hun accounts afgesloten werden. Hierop begonnen gebruikers een tegenoffensief.Films op het hd-dvd-formaat worden versleuteld met een bepaalde code, zodat ze niet gekopieerd kunnen worden.
Deze code is door hackers achterhaald en op verschillende sites gepost -- waaronder Digg. Eén van de bloggers die de code op Digg zette wist zelfs 16000 stemmen te krijgen voor zijn artikel. Helaas bleek Digg zelf niet zo gecharmeerd van de post: in het verleden behoorde de hd-dvd-organisatie tot één van de adverteerders van Digg.

Naast het wissen van de betrokken post en het wissen van kritiek die hierop ontstond, ging Digg zelfs zo ver dat het accounts van posters op non-actief stelde. Het resultaat was echter dat steeds meer Digg-gebruikers in opstand tegen deze censuur kwamen en de hex-code in nieuwsberichten verwerkten. Afgelopen nacht was de gehele voorpagina van Digg gevuld met berichten waarin de sleutel verwerkt was. Inmiddels heeft Digg zich gewonnen gegeven: Digg-oprichter Kevin Rose heeft zelf een post gemaakt met de hex-sleutel en daarmee lijkt de kous af.

Voor de geïnteresseerden: de sleutel waar het om gaat is 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0. Met dank aan Retecool

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: