Diepzeeduiken en tijdreizen met Google Earth

© CIDimport

Diepzeeduiken en tijdreizen met Google Earth

Geplaatst: 3 februari 2009 - 07:02

Aangepast: 17 november 2022 - 08:39

Redactie ID.nl

Nadat eerder de aarde en het heelal verkend konden worden, gaat Google Earth nu de diepte in. Letterlijk: met Google Earth 5.0 kunt u onder het wateroppervlak duiken, het onderzeegebied in 3D verkennen en informatie over de oceaan bekijken die is bijgedragen door oceanologen.

Nadat eerder de aarde en het heelal verkend konden worden, gaat Google Earth nu de diepte in. Letterlijk: met Google Earth 5.0 kunt u onder het wateroppervlak duiken, het onderzeegebied in 3D verkennen en informatie over de oceaan bekijken die is bijgedragen door oceanologen. Ook Jacques Cousteau wordt niet vergeten.

Ocean in Google Earth combineert informatie over het onderzeegebied met informatie van experts zodat gebruikers een aantal van de moeilijkst bereikbare delen van de wereld kunnen verkennen. Virtuele reizigers kunnen rond onderwatervulkanen zwemmen, video's over exotisch zeeleven bekijken, informatie over scheepswrakken in hun nabijheid raadplegen en foto's en video's van hun favoriete surf- en duiklocaties bijdragen.

De Ocean-functie is beschikbaar in de laatste versie van Google Earth. Gebruikers die op de oceaan inzoomen krijgen een dynamisch wateroppervlak te zien. Door onder dit oppervlak te duiken, kunnen ze driedimensionale onderzeegebieden verkennen, met inbegrip van de Midden-Atlantische Rug, 's werelds langste onderzeese bergketen, die 50.000 kilometer beslaat. Daarnaast biedt de functie 20 contentlagen met informatie die is bijgedragen door 's werelds meest gerenommeerde wetenschappers, onderzoekers en oceaanverkenners. Beschikbare lagen zijn onder meer:

• De laag "Explore the Ocean" biedt foto's en video's over speciale oceaanlocaties overal ter wereld die zijn bijgedragen door meer dan 80 personen en organisaties uit alle delen van de wereld.
• De Marine Protected Areas-laag bevat informatie over het Grote Barrièrerif van Australië.
• Via Animal Tracking kunnen gebruikers zeedieren volgen die een zendertje hebben.
• De lagen Dead Zones, Seafood Watch en Fish to Eat bieden informatie over de schadelijke invloed van overbevissing en de manieren waarop je kunt helpen met het beschermen van het zeeleven.
• De laag Cousteau Ocean World biedt video's uit de archieven van de beroemde oceaanverkenner Jacques Cousteau, met inbegrip van nog nooit eerder vertoonde beelden van historische oceaanexpedities.

De andere nieuwe mogelijkheden in Google Earth 5.0 worden een beetje overschaduwd door al dat oceaangeweld. Toch zijn ze de moeite van het noemen meer dan waard. Zo kunnen gebruikers tracks van GPS-apparaten naar Google Earth uploaden om makkelijk marathon-, wandel- en fietsroutes te visualiseren en vast te leggen, kunnen ze rondreizen maken op basis van beelden en inhoud in Google en deze van gesproken commentaar voorzien én is het mogelijk om door de tijd te reizen. Gebruikers kunnen naar het verleden reizen en zien hoe bepaalde locaties waarvoor historische satellietbeelden beschikbaar zijn in de loop der tijd zijn veranderd. Zo kun je de bouw van de Duitse voetbalstadia in aanloop naar het WK van 2006 volgen, gadeslaan hoe het meer van Tsjaad langzaam maar zeker in een woestijn verandert, en het ijs van de Grinnell-gletsjer in Montana in de loop der tijd zien smelten.

Downloaden kan

hier

.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten