abonneren

Dell Mini 9 valt in de smaak

Sinds 19 december levert Vodafone als enige in Nederland de felbegeerde Dell Mini 9 netbook samen met een mobiel internet-abonnement (of prepaid). PCM mocht er tijdens de kerstdagen mee spelen.We moesten er lang op wachten, want de Dell Mini 9 (inch) was al enige tijd in de VS en Engeland verkrijgbaar. Maar sinds 19 december verkoopt Vodafone het apparaat in een beperkte oplage.

Het notebook kost 99,95 euro bij een 2-jarig abonnement van 34,95 euro per maand voor onbeperkt mobiel internettoegang in Nederland. Of je betaalt ruim 379 euro met een prepaidtegoed van 30 euro. De SIM kaart voor HSDPA/UMTS/GPRS stop je in een gleuf direct achter de uitneembare batterij. Bij de uitlevering van de eerste toestellen aan klanten heeft Vodafone trouwens vergeten de SIM kaart mee te sturen, maar die wordt nabezorgd.

Vodafone levert momenteel alleen zwarte Dell Mini's met een zeer bescheiden SSD van 8 GB. Dat lijkt bitter weinig, maar dat valt reuze mee. Windows XP Home past er met gemak op, inclusief de door Dell meegeleverde software, waaronder een volledig werkende versie van MS Works. Dan nog is er zo'n 3 GB aan opslagruimte over. Overigens is die capaciteit makkelijk uit te breiden via geheugenkaartjes of door het apparaat aan de achterkant open te schroeven en de SSD door een grotere te vervangen.

Verder is het een vrij compleet apparaat, inclusief Bluetooth, ethernetpoort, wifi en drie USB poorten. De batterij houdt het lang vol en de SSD zorgt ervoor dat Windows opvallend snel opstart.

Nadelen? Misschien het toetsenbord, dat nogal afwijkt van wat gangbaar is. Er valt zeker mee te werken, maar enkele tekens staan op een aparte plek en dat is met software (nog) niet gecorrigeerd, dus blind typen is het beste.

Een ander nadeel voor prepaid gebruikers is dat Vodafone geen prijslimiet per dag kent. Vodafone rekent 50 eurocent per megabyte, terwijl je bij T-Mobile nooit meer dan 7,50 euro per dag betaalt. Een T-Mobile SIM kaart is wel te gebruiken met de Dell Mini, zolang je een paar gegevens wijzigt.

Mac-gebruikers zijn er een maand of wat geleden al ingeslaagd om MasOS X op het notebook te installeren. Dat vergt wel een aantal ingewikkelde handelingen, en niet alles werkt (perfect).

De Dell Mini is ideaal voor op reis: klein genoeg om in je tas te stoppen of in het vliegtuig op een uitklaptafeltje te gebruiken. Een laptopvervanger is het niet, maar dat is een smart phone ook niet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie