abonneren

De zoektocht naar de echte Satoshi Nakamoto duurt al jaren

Vermeend bitcoin-uitvinder Craig Wright claimt zelf Satoshi Nakamoto te zijn: het pseudoniem van de oprichter van de crypto-valuta. Is de zoektocht naar Mr. Bitcoin nu ten einde? Het was in ieder geval een lange zoektocht...

 Waarschijnlijk niet. Meteen na de bekendmaking van de Australische zakenman hebben ontwikkelaars van bitcoin en bitcoin-bezitters het opgevoerde bewijs van Wright ontkracht en is de identiteit van Satoshi nog steeds een groot mysterie.

Sinds de eerste bitcointransacties in 2009 wordt er gezocht naar de man, vrouw, groep of organisatie achter de eerste gedecentraliseerde crypto-munt bitcoin. De enige aanwijzing is een pseudoniem: Satoshi Nakamoto. En heel veel speculatie.
 

Whitepaper

Het idee van de gedecentraliseerde cryptomunt dat leidde tot de bitcoin werd in 2008 gepresenteerd in een whitepaper (PDF). Daarom staat in detail beschreven wat de bitcoin moest zijn, en dit is waar de eerste versie van de munt uit 2009 op gebaseerd is. De auteur van het paper noemde zichzelf Satoshi Nakamoto.

Het artikel waarmee Satoshi het bitcoinidee publiceerde blijft het enige geverifieerde document van de bitcoinbedenker. Veel aanwijzingen zijn dan ook op dat ene paper gebaseerd. Satoshi kon bijvoorbeeld geen Japanner zijn, want zijn Engels was volgens analysten te goed. Het bleef echter bij vermoedens.
 

Zoektocht

Tijdens een jarenlange zoektocht werden tientallen mensen benoemd

Wat volgde is een jarenlange zoektocht, waarbij tientallen personen worden geïdentificeerd als Satoshi Nakamoto. In 2011 claimde The New Yorker dat de Ierse student Micheal Clear of de Finse socioloog Dr. Vili Lehdonvirta achter het Satoshi-pseudoniem moet zitten. Beide ontkennen en er blijkt weinig bewijs voor de claims.

Er volgde een hele reeks aan mogelijke Satoshi’s van programmeurs, wiskundigen en zelfs overheidsinstellingen. Serieuze kandidaten zijn echter op één hand te tellen.
 

De Grote Vier

In 2013 linkt een blogger Nick Szabo aan het Satoshi-pseudoniem. Szabo heeft de benodigde kennis en vaardigheden om iets complex als bitcoin op te zetten. Daarnaast heeft hij voor het paper van Satoshi een artikel gepubliceerd wat vergelijkbare ideeën vertoont met de huidige bitcoin.

Het ‘bewijs’ van de onderzoeker is dat er veel overeenkomsten zitten in de teksten van Satoshi’s whitepaper en Szabo’s online teksten. Szabo ontkent, en er is uiteindelijk geen hard bewijs dat hij de uitvinder van de bitcoin is.
 

De eerste

Hal Finney was de eerste persoon die ooit een bitcointransactie deed

Hal Finney is een andere hoofdverdachte. Finney is vanaf het begin van de bitcoin betrokken geweest bij het project. De inmiddels overleden programmeur was nauw betrokken bij de totstandkoming ervan én had contact met Satoshi.

Sterker nog, de allereerste bitcointransactie vond plaats tussen Satoshi Nakamoto en Finney. Die ontkent echter dat hij zelf Satoshi is, en buiten zijn nauwe betrokkenheid is er geen aanleiding om aan te nemen dat Finney zelf achter het pseudoniem zat.

 

Rel om foute man

In 2014 ontstond nog een rel toen het Amerikaanse tijdschrift Newsweek zei de oprichter te hebben gevonden. Het blad noemde een programmeur uit Californië als de bitcoin-vader. De man noemt zichzelf Dorian Nakamoto, maar werd geboren als Satoshi Nakamoto. Na de ‘onthulling’ ontkende Nakamoto met klem, maar het kwaad was al geschied. Honderden journalisten vielen hem lastig en dwongen hem te verhuizen. Nakamoto heeft Newsweek aangeklaagd en eist een schadevergoeding.

Vlak na de geruchten rondom Dorian, verscheen er een bericht op het originele P2P-account waarmee de echte Satoshi in 2009 de bitcoinsoftware publiceerde. Het bericht luidde simpelweg ‘I am not Dorian Nakamoto’. Of we dit bericht en het account 100% kunnen vertrouwen is lastig te zeggen, omdat een paar maanden na de ontkenning het account P2P-account gehackt is.

 

 

 

Craig Steven Wright

 

 

Ook over de huidige 'verdachte' is nog maar weinig zeker

Dan de man waarom nu zoveel te doen is: Craig Wright. Vorig jaar december kwamen Gizmodo en Wired met het verhaal naar buiten dat ze sterke vermoedens hadden over de identiteit van Satoshi. Net als nu het geval is bleek het bewijs flinterdun. Het verhaal is weggezet als hoax, tot de BBC en The Economist vandaag opnieuw met het verhaal komen.

Craig Wright heeft dit maal interviews afgegeven en zegt in een blogpost dat hij Satoshi Nakamoto is. Zoals we vanochtend al schreven is deze claim grotendeels onderuit gehaald en is het afwachten of Wright inderdaad kan bewijzen dat hij Satoshi is.
 

Satoshi Nakamoto

Is het eigenlijk wel belangrijk dat we weten wie er achter de munt zit? Volgens de prominente bitcoinontwikkelaar Peter Todd niet.


Bitcoin is decentraal opgezet, en is dus van niemand. Wie Satoshi ook is: op het moment dat hij de software openbaar maakte werd de bitcoin van iedereen. Daarnaast heeft Satoshi voor zover bekend weinig meer met de ontwikkeling van bitcoin te maken en is het voor de crypto-munt niet meer van belang om te weten wie de vader is.

De bitcoinkoers wordt wel sterk beïnvloed door het nieuws. De waarde van de munt is vandaag flink gedaald...

Geschreven door: Robert Zomers op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: bitcoin, satoshi nakamoto

Laatste reactie