abonneren

De werkkamer 3.0

De wereld wordt steeds digitaler, en daarmee ook ons werk. Tenminste, buiten zijn we altijd online en bereikbaar en vormen onze telefoons en tablets het perfecte portaal naar de rest van de wereld. Maar binnen in onze werkkamers is er niet veel veranderd. Bureau’s zijn vaak bezaaid met papieren en de kast puilt uit van de dossiers en mappen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over die eeuwige kantoortelefoon. Zou dat niet anders kunnen?

Dit artikel wordt je aangeboden door Viking.
 

Het antwoord op die vraag is natuurlijk ‘ja’. Maar en mens houdt vast aan gewoonten en patronen die ingesleten zijn in onze manier van werken. Als onze omgeving plotsklaps verandert, raken we van slag. Dat komt de productiviteit niet ten goede. Kleine stapjes zijn geboden, maar vernieuw bovenal op je eigen tempo. Hieronder vind je drie tips om je werkplek effectiever en moderner te maken.
 

3 Gouden tips voor de werkkamer 3.0

Draadloos

Internet is overal, dat betekent dat je overal kunt werken. Je zit niet meer vast aan je werkstation. Een ideale manier om daar gebruik van te maken is bijvoorbeeld met een laptop of een tablet. Te weinig ruimte om je bestanden op te slaan? Geen probleem, daar zijn draadloze harde schijven voor. Probeer bijvoorbeeld een NAS-schijf die alles opslaat via WiFi. En stel je moet toch echt iets op papier hebben, dan zijn er de draadloze printers. Even verbinding maken en klaar ben je. Over printers gesproken: wil je bureau opfleuren met een zelfontworpen figuurtje, dan is een 3D-printer de ideale oplossing. Immers: het oog wil ook wat. 

Meubilair

Het draadloze tijdperk was het startsignaal voor het nieuwe werken, oftewel flexwerken, begint  zich langzaam maar zeker in te slijten in de Nederlandse kantoorcultuur. Ben je parttimer? Een freelancer misschien, of werk je vaak buiten de deur? Dan is het handig om je bureau eens goed onder de loep te nemen. Zorg bijvoorbeeld voor een verstelbare werktafel, zodat je collega hem ook kan gebruiken. Neem ook in ogenschouw hoeveel kastruimte je nodig hebt. Dient die opbergplaats ergens voor, of kan die muurkast plaatsmaken voor iets anders? Kijk ook vooral even naar beneden. Als je de hele dag op dezelfde plek zit te werken, is er niets zo belangrijk als een ergonomische stoel. Een slechte lichaamshouding is funest voor RSI.

Werkgerei

RSI, of een muisarm, is een groot probleem in Nederland. Uit onderzoek van TNO Arbeid is gebleken dat ieder jaar 340.000 tot 675.000 mensen naar de huisarts gaan met aanverwante klachten. De boosdoener is vaak een verkeerde houding, maar ook de muis. Daar kun je op allerlei manieren iets aan doen, want zeg nou zelf, zo’n muis is best ouderwets. Gelukkig is er een oplossing. De ergonomische muis bijvoorbeeld, of nog beter: een trackpad. Denk ook aan een verstelbaar beeldscherm en een ergonomisch toetsenbord. Maar dat niet alleen, ook een tablet kan je behoeden voor pijn en ellende.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: viking, kantoorartikelen

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord