abonneren

De verschillen tussen de iPad Pro en de Surface Pro 3

Tijdens Apples keynote was er veel aandacht voor de iPad Pro, de grotere iPad die optioneel met een stylus en een toetsenbordcover komt. De term 'Surface' werd onder critici nogal vaak genoemd, en niet geheel onterecht. Het apparaat lijkt namelijk nogal wat op de laptop/tablet van Microsoft - maar hoe veel precies? We zetten de verschillen tussen de iPad Pro en de Surface Pro 3 naast elkaar.
  iPad Pro Surface Pro 3
Scherm De iPad Pro is iets groter met een scherm van 12,9 inch". De resolutie is 2732 x 2048, wat neerkomt op 5,6 miljoen pixels. De Surface Pro 3 heeft een scherm van 'slechts' 12 inch". Ook de resolutie is wat lager, 2160 x 1440 pixels.

Winnaar:

iPad Pro
 


 

Opslagruimte De iPad Pro komt in 32 GB of 128 GB uit - een 64 GB-versie ontbreekt. Het geheugen van de iPad Pro is bovendien niet uit te breiden. De Surface Pro 3 komt uit in 4 varianten. De kleinste variant is 64 Gb, maar er zijn ook versies van 128 GB, 256 GB, of 512 GB beschikbaar. Daarnaast is het geheugen uit te breiden met een sd-kaart of via een externe HDD.


Winnaar:

Surface Pro 3
 


 

Internet De 128 GB-variant van de iPad Pro komt in 2 varianten beschikbaar: Eentje zonder, en eentje mét 4g/LTE. Geen enkele Surface ondersteunt 4g/LTE of ander draadloos internet buiten wifi.


Winnaar:

iPad Pro
 


 

Accessoires Het is bij de iPad Pro mogelijk een optionele stylus te kopen, de 'Apple Pencil'. Die kost 99 dollar - Europese prijzen zijn nog niet bekend. Daarnaast moet de cover/toetsenbord los wordt gekocht. Die kost 169 dollar. Bij de Surface Pro 3 wordt de stylus gratis meegeleverd. Het toetsenbord kost echter geld - 130 dollar (om te vergelijken met de iPad Pro, de prijs in euro's is 150 euro).


Winnaar:

Gelijkspel


 

Besturingssysteem De iPad Pro draait op iOS 9, het meest recente besturingssysteem voor apparaten. Het OS krijgt ook de komende jaren nog steeds upgrades van Apple, dus het zal niet snel verouderen. iOS is echter niet ideaal voor veel zware toepassingen - je hebt bijvoorbeeld geen verkenner, en de applicaties moeten speciaal voor het OS worden gemaakt. De Surface Pro 3 draait op Windows 10. Oudere modellen draaien nog op Windows 8, maar die mogen gratis upgraden. Windows 10 is een wat praktischer systeem voor multitasking.


Winnaar:

Dat hangt van je persoonlijke voorkeur af
 


 

Processor De iPad Pro draait op Apples eigen A9x-processor, een 64-bit-cpu die 70% sneller is dan zijn voorganger. Bij de Surface ligt het wat lastiger; er zijn daar veel versies van beschikbaar. De 64 GB-Surface heeft een i3-processor van Intel, de 128 GB en 256 GB komt met een i5- óf een i7-processor, en de 512 GB-versie heeft een i7-cpu.


Winnaar:

Surface Pro 3
 


 

Aansluitingen De iPad Pro heeft alleen een Lightning-aansluiting waarmee het apparaat op te laden is, en te verbinden aan een pc. Externe apparaten werken er niet op. De Surface Pro 3 heeft een usb 3.0-aansluiting, een Mini-Display-poort, en een kaartlezer voor micro-SDXC (maximaal 128 GB).


Winnaar:

Surface Pro 3
 


 

Prijs De Europese prijzen voor de iPad Pro zijn nog niet bekend, maar het apparaat gaat 799 dollar kosten voor de 32 GB-variant. Daarnaast komt er een 128 GB wifi-variant uit voor 949 dollar, en een 128 GB-variant met 4G/LTE die 1,079 dollar gaat kosten. Daarbij komen dan ook nog de stylus (99 dollar) en het toetsenbord (169 dollar). De Surface Pro 3 kost op dit moment € 819 voor de goedkoopste variant (64 GB), € 999 voor de 128 GB, € 1,299 voor de 256 GB, en € 2,048 voor de 512 GB. Tel daarbij nog op dat het toetsenbord er nog bij moet - de stylus is wel gratis.


Winnaar:

iPad Pro
 

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Surface, Surface Pro, Ipad Pro, Apple, Surface Pro 3, iPad