De toekomst van de smartphone- en tabletstylus

Het lijkt maar een simpel plastic stokje, maar hij heeft de manier waarop we technologie gebruiken aanzienlijk veranderd. Sterker nog, Samsung maakt nog steeds gebruik van de stylus in zijn reeks Note-telefoons. Toch zie je ze daarbuiten steeds minder. Heeft de stylus nog wel toekomst?

De stylus wordt nu met name minder gebruikt omdat mensen hun vingers zijn gaan gebruiken op touchscreens. Maar nog steeds zijn ze erg effectief. Zeker als je een tekening wil maken, of je iets kleins wil aantikken dat je vinger niet goed kan bereiken.

Dat geldt tenminste voor de simpele stylus, want er zijn ook varianten met knopjes die je zelf kunt programmeren. Zodat je bijvoorbeeld sneller bij een gum bent of zodat je het apparaatje kunt gebruiken als clicker bij presentaties. Er zijn echter ook digitale pennen die in combinatie met de interface van je gadget echt als een pen kunnen voelen (RealPen).

Geschiedenis van de stylus

De eerste stylus aller tijden was de Styalator, bedacht voor Tom Dimond. In 1957 liet hij al zien welke meerwaarde zo’n accessoire kon bieden en daar maakt Samsung met zijn S-Pen vandaag de dag nog steeds dankbaar gebruik van. De DS en 3DS van Nintendo zijn ook met stylus te bedoenen, hoewel het daarbij wel echt een extra is naast alle knoppen.

Er zijn ook nóg ingewikkeldere pennen, maar dit zijn eigenlijk een ander soort gadgets: de digitale pen. Waar de stylus meer een soort potlood is, is een digitale pen een eigen apparaat. Het heeft sensoren, camera’s, opslag, een batterij, vibrerende motor enzovoort. Het kan dus wat je schrijft of tekent ook opslaan. Je hebt met zo’n pen geen touchscreen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de Wacom Bamboo Spark.

Na de Styalator van Dimond werd het tijdelijk stiller rond de ontwikkeling van de stylus, maar begin jaren ‘60 werd de RAND-tablet uitgevonden, die ook met een pennetje werkte. Wederom bleef het daarna rustig, al kwam Alan Kay met de met stylus bestuurde Dynabook. Die is alleen nooit echt van de grond gekomen.

Pas in 1982 werd de stylus gebruikt binnen een computerterminal, in plaats van het toetsenbord en de muis. Begin jaren ‘90 volgde Apple met de eerste PDA, die nog steeds wordt gezien als de bakermat voor tablets. PDA’s kwamen vaak met een stylus om het kleine scherm optimaal te gebruiken.

Vervolgens waren er nog diverse uitvindingen met een stylus, maar deze komen veelal op hetzelfde neer. Toen de eerste tablets werden onthuld, leek het erop dat de stylus ook hierin weer een rol zou krijgen, maar het is gebleken dat mensen hiervoor toch hun vingers gebruiken. Dat waren ze inmiddels gewend van smartphones. Apple ontwikkelde wel succesvol de Apple Pencil, maar over het algemeen lijken mensen er weinig problemen mee te hebben met hun vingers het aanraakscherm van tablets en telefoons te bedienen.

Voordelen van een stylus

Naast accuratere besturing is dat namelijk een van de andere grote voordelen van een stylus. Je krijgt geen vetvlekken op je toestel én het aantal bacteriën dat op je scherm eindigt is ook aanzienlijk kleiner. Aan de andere kant zijn aanraakschermen steeds beter geworden, waardoor het aantal mensen dat nog wel een stylus gebruikt inderdaad lijkt te zijn gekrompen naar zij die graag een grotere hygiëne willen ervaren.

Samsung doet er wel alles aan om de S-Pen aan de man te brengen. Dat doet het bijvoorbeeld door het gebruik ervan door de Note-toestellen heen te programmeren. De apps bieden goede ondersteuning voor het gereedschap en je kunt bijvoorbeeld veel sneller even een notitie maken dankzij Quick Notes. En je kunt preciezer teksten selecteren. Niet voor niets worden Note-telefoons vaak geroemd om hun mogelijkheden tot het bewerken van foto’s en video’s. De stylus blijkt nog steeds een goed gereedschap omdat het door zijn smalheid net even wat beter kan worden gelezen dan de input van een veel dikkere vinger.

De Galaxy Note 10 en Tab S6 zijn de eerste apparaten die is uitgerust met Samsungs nieuwste versie van de S-Pen. Die is voorzien van bluetooth low energy, waardoor de pen ook op afstand te gebruiken is. Air Actions wordt dat genoemd. Zo kun je er de camera-app mee bedienen of PowerPoint-slides mee wisselen. Daarnaast herkent de Note 10 samen met de S-Pen je handschrift. Geschreven teksten worden op die manier direct omgezet in digitale letters. Voor dit soort slimme features werkt de stylus – net zoals de Apple Pencil overigens – op een eigen batterij. Jep, de hedendaagse stulys moet net als zoveel andere apparaten geregeld aan de lader.

De stylus is nog lang niet weg te denken uit de wereld van gadgets, maar hoe vaak we deze ‘stokjes’ gebruiken is door betere touchscreens steeds verder afgenomen. Iedereen die voor de grap iets bij een foto wil zetten, zoals in Instagram, kan dat ook prima af met zijn vingers. Het lijkt er dan ook op dat ook in de toekomst de vinger het blijft winnen van de stylus. Net zo lang tot bewegings- of spraakbesturing (of iets nog futuristischer) het overneemt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten