abonneren

De tablet-competitie is begonnen

Nu de tablets met Android 3 (Honeycomb) beschikbaar komen, de BlackBerry Playbook verkrijgbaar is en ook HP eindelijk zijn Touchpad geïntroduceerd heeft, kan de competitie met de Apple iPad eindelijk van start gaan.

Apple
Apple heeft met de iPad de norm gezet voor tablets, die met de iPad 2 nog eens een keer extra is aangescherpt. Ondanks dat ze er ruim de tijd voor hebben genomen, hebben de andere hardwarefabrikanten er moeite mee de kwaliteiten van de iPad te evenaren of zelfs te overtreffen.

De voorsprong die Apple heeft genomen is enorm. Zeker als we kijken naar de verkoopaantallen. Ondanks de hoge verwachtingen van de Androidtablets hebben fabrikanten als Acer en Asus hun verkoopprognoses al naar beneden bijgesteld. Kennelijk staan we met zijn allen niet zo hard te trappelen voor het aanschaffen van een alternatieve tablet, als dat er voor de iPad is gebeurd. De vraag naar de iPad 2 is nog altijd groter dan het aanbod.

Packard Bell
Gisteren heb ik voor het eerst iets langer van een Android Honeycomb-tablet mogen genieten dan tot nu toe en heb ik met een Packard Bell Liberty Tab mogen spelen. Ik moet zeggen dat mijn eerste ervaringen niet tegenvallen. Hoewel ik al meer dan een jaar een Android-telefoon heb, is het gebruik van Android op de tablet in het begin nog wel even wennen. De bediening gaat toch net even anders. Ook in vergelijking met de iPad mist Android 3.0 nog wat raffinement. Vooral op het gebied van consequent gebruik van bedieningsfuncties, werkt iOS net iets soepeler en eenduidiger. Last van haperingen en traagheid hebben ze zo nu en dan allebei.

Google
Duidelijk is dat Google hard werkt aan de integratie van de Google-diensten. Zo is het bijvoorbeeld heel plezierig dat, als je de tablet eenmaal aan je Google-account gekoppeld hebt, je direct door je Picasa webalbums met foto’s kunt bladeren. Ben dan ook heel benieuwd naar de mogelijkheden van de sociale netwerkfuncties van Google+ straks.

HP Touchpad
Wat ik uit de eerste reviews van de HP Touchpad heb gelezen, maakt het daar gebruikte WebOS besturingsysteem een goede kans op succes. Volgens de testers is gui van WebOS wel heel consequent doorgevoerd en zou daardoor ook heel plezierig werken. Wel zijn er bij de HP Touchpad nog wel wat puntjes waar de prestaties verbeter zouden kunnen worden. Af en toe schijnt er nog wel eens wat te haperen. HP heeft al een update aangekondigd die dit aanpakt.

Playbook
Van de Playbook van Research in Motion lezen we vergelijkbare kritieken. Ook hier is de reactiesnelheid niet optimaal. Ook ontbreekt er in de PlayBook nog wel wat functionaliteit waarvoor een BlackBerry-telefoon dan noodzakelijk is.

Hardware completer
Het grote voordeel van de Android-tablets is, dat de hardware completer is dan die van de iPad. Zo is er meestal een sd-cardslot voor extra geheugen of het uitwisselen van foto’s. Ook is er een usb-poort voor het aansluiten van externe apparaten iets wat bij de iPad nog altijd niet mogelijk is.

Sony
Als een van de laatste grote fabrikanten heeft ook Sony nog Android-tablets op stapel staan, die later dit jaar uitkomen. Sony is vaak goed voor een eigenzinnig en in elk geval fraai ontwerp.
Zelf ben ik er nog niet uit waar ik uiteindelijk voor zal gaan. Nu snel instappen met de nu verkrijgbare tablets, wachten en kijken wat Sony straks te bieden heeft, of toch wachten op de tweede generatie? De ervaring leert dat de tweede generatie van een nieuw product vaak het beste is. De kinderziekten zijn er dan uit en er is nog niet te veel bezuinigd om de apparaten goedkoper te maken.

iPad3, Windows 8
Hoe dan ook, een beetje competitie is leuk. Later dit jaar komt Apple waarschijnlijk al weer met de iPad 3. Ook zal volgend jaar Microsoft met Windows 8 nog een partijtje willen meeblazen in de tabletarena. Ik ben benieuwd wat ons nog te wachten staat.

Ger Elskamp, webredacteur.

 

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Opinie, Algemeen

Tags: