abonneren

De Sovjet-Unie is nog springlevend op het internet

Russische internetters zijn in een hevige discussie met de ICANN verzeild geraakt over een overblijfsel uit hun Sovjetverleden. De .su extensie werd door de ICANN toegewezen aan de Sovjet-Unie vlak voordat het land instortte en Rusland werd. De ICANN vindt dat de domeinnaam verouderd is en wil het verwijderen. Maar duizenden Russische websurfers gebruiken nog de extensie - veelal voor nostalgische redenen - en vechten om het te behouden.

De .su extensie werd als landcode op 19 september 1990 toegewezen aan de Sovjet-Unie. Vijftien maanden later bestond het land niet meer. Ongeveer 16 jaar na dato is de .su domeinnaam nog steeds populair bij Rusische bedrijven, sportclubs en politieke groeperingen. Ongeveer 10.000 websites gebruiken de extensie en ongeveer 1.500 nieuwe websites zijn er dit jaar bijgekomen. Russische lobbyisten zijn nu bezig om de ICANN te overtuigen om de extensie te behouden.

De ICANN is bezig met een grote schoonmaak en wil domeinnamen die verouderd zijn, verwijderen. Omdat de Sovjet-Unie niet meer bestaat, heeft ook de .su extensie geen bestaansrecht meer. Net als de .cs extensie verdween nadat Tsjecho-Slowakije in 1993 opsplitste in Tsjechië en Slowakije. Toen Zaïre in 1997 zijn naam veranderde in de Democratische Republiek van Kongo verwijderde de ICANN de extensie .zr.

Russische lobbyisten wijzen er op dat andere domeinnamen die niet op de ISO 3166-1 lijst staan nog wel gebruikt mogen worden. Zo mag Groot-Britannie de .uk extensie gebruiken, terwijl het land eigenlijk de .gb extensie moet gebruiken.

De Russische lobbyisten benadrukken dat de gesprekken met de ICANN in een positieve sfeer verlopen en dat niemand bang hoeft te zijn voor een digitale Koude Oorlog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: