abonneren

De relatie tussen internetpiraterij en muziekverkoop

Volgens de RIAA is filesharing via het internet direct verantwoordelijk voor de dalende verkoopcijfers van muziekcd's. Maar niet iedereen is het met dit standpunt eens. Volgens een Canadees onderzoek zorgt filesharing juist voor een stijgende cd-verkoop.Het vakblad Billboard schrijft deze week dat uit een onderzoek in opdracht van de Canadese regering blijkt dat erniet een negatief maar juist een positief verband is tussen filesharing en cd-verkoop.
De verrassende conclusie van het onderzoek is dat mensen die actief bestanden uitwisselen via p2p-netwerken over het algemeen juist meer muziekcd's kopen dan minder actieve p2p-netwerkers. Deze conclusie zou betekenen dat de muziekindustrie zijn oorlog tegen p2p-netwerken beter kan opgeven en de technologie moet omarmen en aanmoedigen.

De econoom Stanley Leibowitz, verbonden aan de Universiteit van Texas, zet echter vraagtekens bij de conclusies in het Canadese onderzoek. Volgens hem klopt de methodologie die de Canadese onderzoekers hanteren niet. Mensen die veel bestanden uitwisselen via p2p-netwerken zijn bijna vanzelfsprekend de mensen die meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in muziek. Het is dan ook logisch dat deze mensen meer muziekcd's kopen dan minder actieve gebruikers. Om dit ‘simultaan'-effect te corrigeren, moeten onderzoekers meten hoeveel bestanden er gedeeld worden in een bepaalde periode door alle type gebruikers; van mensen die gemiddeld geïnteresseerd zijn in muziek tot extreme muziekliefhebbers. Wanneer die gegevens gekoppeld worden aan cd-verkoop dan verwacht Leibowitz dat er een duidelijke correlatie zal zijn te zien tussen filesharing en dalende cd-verkopen.

Veel onderzoeken - zowel voor- als tegenstanders van filesharing - richten zich voornamelijk op p2-netwerken. Maar er worden ook op andere manieren, zowel on- als offline - bestanden uitgewisseld. Zo had tien jaar geleden bijna niemand muziek op cd-r's in zijn collectie en tegenwoordig bijna iedereen.

Eigenlijk is onderzoek naar de effecten en oorzaken van filesharing een achterhaalde zaak. Miljoen mensen gebruiken p2p-netwerken om bestanden uit te wisselen en de muziekindustrie wordt inderdaad in zijn bestaan bedreigd. Onderzoek naar manieren waarop de muziekindustrie in een veranderende wereld kan overleven zou nuttiger zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures