De opmerkelijke loopbaan van Twitter-baas Jack Dorsey

Niet veel it-ondernemers hebben succesvolle bedrijven opgericht in volkomen verschillende branches. Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter en Square, is zo iemand. Twitter heeft geen toelichting nodig. Square is een bedrijf in online betalingen. Het eerste ‘product’ liet kleine ondernemers creditcardbetalingen accepteren via de mobiele telefoon. De bedrijven zijn elk 30 miljard dollar waard.

Met Twitter is Dorsey tegen wil en dank betrokken geraakt bij kwesties rond vrije meningsuiting, toezicht, politieke beïnvloeding en terrorisme. In tegenstelling tot Facebook blijft Twitter redelijk in de luwte; Facebook is veel groter en wordt gezien als meer verdorven. Alleen toen Twitter besloot dat de eigen fatsoensregels niet golden voor het account van Donald Trump, kreeg het echt de wind van voren. Maar het bedrijf is weggekomen met deze vermoedelijk commercieel ingegeven keuze.

Als je de levensgeschiedenis van Dorsey bekijkt, is Steve Jobs nooit ver weg. Ook Jobs leidde sterk verschillende bedrijven. En beiden maakten een comeback bij hun grote liefde. In 2008 moest Dorsey weg als directeur van Twitter. Twitter was op dat moment geen legende zoals Apple, maar het was wel een fenomeen, een sociaal netwerk met een groei van tientallen procenten per maand. Dorseys beleid was gericht op uptime: zolang de dienst niet betrouwbaar was, had het weinig zin te denken aan verdienmodellen. Toen de investeerders in 2008, twee jaar na de oprichting, omzet begonnen te eisen, moest Dorsey wijken voor een van hen, geldschieter Evan Willams. In 2015 kwam hij terug en nam hij maatregelen die de bruikbaarheid van Twitter sterk verbeterden: het niet meetellen van foto’s in de (beperkte) lengte van de berichten en het verdubbelen van de maximale lengte van tweets tot 280 tekens.

Sterke verhalen

Aan sterke verhalen over Jack Dorsey geen gebrek. Bij de hervatting van zijn directeurschap deed hij een derde van zijn aandelen Twitter cadeau aan het personeelsfonds, om de pijn van de naderende ontslaggolf te verzachten. De waarde van die gift was op dat moment 200 miljoen dollar. Je kunt schamperen dat hij genoeg overhield, maar weinig managers maken zo’n gebaar als ze hard moeten ingrijpen. 20 procent van zijn aandelen in Square (ter waarde van ongeveer 300 miljoen) heeft Dorsey weggegeven aan een fonds voor kunstenaars.

Qua levensstijl kan Dorsey er ook wat van. Hij loopt elke dag 8 km naar zijn werk. Hij eet één maaltijd per dag en vast elke week een dag. Hij heeft een sauna waarin hij ijsbaden neemt en die volkomen is geïsoleerd voor de radiogolven van wifi, bluetooth en dergelijke. Zijn lievelingsdrankje is een preparaat van citroen en zout uit de Himalaya. Het brouwsel is standaard verkrijgbaar in alle kantoren van Twitter. Dorsey heeft wat dergelijke fratsen betreft een hele schare, vooral mannelijke volgelingen die (zoals dat bij volgelingen gaat) nog fanatieker zijn dan hij.

Al deze ontberingen moeten leiden tot ‘optimale cognitieve prestaties’. Wat weblog BoingBoing deed verzuchten: als het echt werkte, zou het wel beter gaan met Twitter.

Tekst: Herbert Blankesteijn

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten