De onstuimige ontwikkeling van Bitcoin dit jaar

© PXimport

De onstuimige ontwikkeling van Bitcoin dit jaar

Geplaatst: 5 mei 2021 - 07:01

Aangepast: 25 november 2022 - 10:55

Laura Jenny

Cryptovaluta zijn hot en een van de grote katalysators is Bitcoin. De cryptomunt staat inmiddels meer dan 700 procent hoger dan vorig jaar, en zelfs 13.500 procent hoger dan vijf jaar geleden. Kortom, had je een paar jaar geleden Bitcoin en heb je daaraan vastgehouden, dan heb je je geld enorm groot zien worden. Het is echter niet altijd een feestje...

Bitcoin is als eerste digitale valuta een populaire valuta, waarvan inmiddels 1,1 biljoen dollar bestaat. Dat is enorm veel groter dan bijvoorbeeld Ether. Ether staat op de tweede plaats maar is vier keer minder. De groei die Bitcoin de afgelopen jaren doormaakte is enorm, al is dat af en toe ook zo met zijn dipjes gegaan. Nu staat hij sterker dan ooit, wat analisten ook weer verleidt om dan juist te zeggen: “Pas op, hij gaat binnenkort flink kelderen”.

Tegelijkertijd lijkt Bitcoin ook juist te stijgen wanneer er weer bedrijven zijn die aankondigen dat je ermee kunt betalen. Zelfs Paypal staat het klanten toe om te betalen met cryptovaluta, maar als je je Bitcoin liever inzet om een Tesla te kopen, dan kan dat ook. Het moment waarop Elon Musk dat tweette, steeg de munt weer enorm (twintig procent maar liefst). 

Wat waarschijnlijk heeft geholpen is dat Tesla 1,5 miljard dollar aan Bitcoin heeft gekocht, wat naast het accepteren van de valuta toont dat het er veel vertrouwen in heeft. Zelfs een groot betalingsbedrijf dat al decennia bestaat zoals Mastercard heeft een cryptovaluta-creditcard geïntroduceerd.

Voordelen van Bitcoin

De populariteit van Bitcoin is niet alleen zo groot omdat bekende bedrijven ervoor openstaan. Het is ook een goede manier om relatief anoniem te blijven. Elke transactie via Bitcoin wordt in een blockchain opgeslagen. Dit wordt hierdoor een unieke, onverplaatsbare transactie waarbij de veiligheid en tegelijkertijd transparantie optimaal is. Een transactie van een bedrag dat je zelf uitkiest, want er zijn geen limieten (behalve uiteraard je eigen hoeveelheid Bitcoin).

Lees ook: Hoe werkt Bitcoin en blockchain-technologie?

Je bewaart het virtueel, dus het kan online altijd voortbestaan. Bovendien kan er geen fysieke schade worden aangericht aan een Bitcoin, die ook virtueel goed beveiligd is door encryptie binnen een gedecentraliseerd netwerk. Verder zien veel mensen de toekomst van de financiële markt in Bitcoin en andere cryptovaluta. Mensen vinden het een fijn idee dat niemand het beheer heeft over Bitcoin. Er is dus geen grote bank die iets te zeggen heeft over jouw geld, wat anoniem is.

 

© PXimport

Pandemie een goed instapmoment

De Bitcoin staat er dit jaar eigenlijk het hele jaar al goed voor. Het maakte een enorme crash door in 2018, maar inmiddels groeit en groeit de munt alleen maar. Naast de ‘algemene populariteit’ geldt ook dat de pandemie een rol speelt. Covid-19 laat overal zijn sporen achter en door de lockdowns is het moeilijker handelen. Mensen raken hun baan kwijt en gaan op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Er zijn ook zij die helemaal hun baan niet kwijt zijn, maar die door alle maatregelen rondom het coronavirus meer tijd omhanden hebben voor een nieuwe hobby, namelijk handelen in cryptovaluta.

Bovendien heeft de populariteit waarschijnlijk ook te maken met het feit dat het niet meer een soort early adopters-activiteit is. Je hoeft tegenwoordig geen enorme nerd of techgeek meer te zijn om je te interesseren in cryptovaluta, waardoor veel mensen die zichzelf niet onder de ‘techies’ scharen, ook in deze munt stappen. Deze munt is trouwens niet oneindig in kwantiteit, wat hem ook zeer gewild maakt. Er zijn 21 miljoen Bitcoin, waarvan 18 miljoen al gemijnd zijn. 21 miljoen: schaarste is er niet, maar zo voelt het voor veel investeerders soms wel.

Cryptowinter is coming

Het klinkt allemaal aantrekkelijk, maar er kan binnenkort een flinke omschakeling komen. Experts zijn bang dat er weer een bubbel in de maak is, die wanneer hij eenmaal opent, zal zorgen voor enorme daling. In 2017, vlak voor het misging in 2018, stond de munt namelijk ook enorm hoog. In 2018 dook Bitcoin in een maand tijd met 65 procent. Er worden voor 2021 zelfs aantallen genoemd van 90 procent, ook wel bekend als de ‘crypto winter’.

Voor dat echter zover is, wordt er nog gesproken over een ‘stierenmarkt’. Dat wil zeggen dat de valuta stijgt en stijgt, maar daarna keihard crasht. Experts verwachten dat Bitcoin in de zomer wel 100.000 dollar kan worden en eind dit jaar 300.000 dollar, maar dat daarna de crypto winter aanvangt. Het is allemaal speculatie, maar dit schijnt wel een trend te zijn, zo eens in de drie-vier jaar. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten