De nieuwste technieken voor een duurzaam huis (deel 1)

Om de ambitieuze klimaat-doelstellingen te halen, is het in de komende jaren belangrijk om zoveel mogelijk woningen duurzamer te maken. Fabrikanten bedenken dan ook allerlei slimme oplossingen voor een duurzaam huis. We zetten er enkele voor je op een rij.

Bosch GTC 400 C Professional

Media has no description

© PXimport

Met een warmtebeeldcamera zie je eenvoudig welke plekken van de woning kwetsbaar zijn voor het weglekken van warmte. Dit apparaat legt aan de hand van een microbolometer infrarode warmtestraling vast. Deze temperatuurverschillen resulteren in een kleurenbeeld. Blauw staat voor koud, rood staat voor warm. Zo achterhaal je eenvoudig welke plekken van de woning er als eerste in aanmerking komen voor isolatie.

In de praktijk kleuren de muren achter radiatoren vaak geel of oranje. Het scheelt al behoorlijk wanneer je radiatorfolie aanbrengt. Warmtebeeldcamera’s circuleren vooral in de industriële sector, al kunnen consumenten er via webwinkels tegenwoordig ook gemakkelijk aan komen. De Bosch GTC 400 C Professional is bijvoorbeeld bij diverse adressen te koop. Dit apparaat beschikt over een handvat, een lcd-kleurendisplay van 3,5 inch en uiteraard een infraroodsensor.

Het opgegeven meetbereik loopt van -10 tot +400 graden. Binnen het interne geheugen bewaar je maximaal vijfhonderd afbeeldingen in jpg-formaat. Het overzetten van de beelden gebeurt via de micro-usb-uitgang of wifi-adapter. Hiervoor gebruik je desgewenst een mobiele app. Fijn is dat de robuuste behuizing van de GTC 400 C Professional wel een stootje kan hebben.

FLIR One Gen 3

Media has no description

© PXimport

Een volledige warmtebeeldcamera is nogal prijzig. Als alternatief bestaan er ook hulpstukken waarmee je met een geschikte iPhone of een Android-toestel warmtebeelden van een woning kunt maken. De One Gen 3 van de Amerikaanse warmtecameraspecialist kost nog altijd zo’n 240 euro, maar vergeleken met andere producten valt deze prijs nog alleszins mee.

Geïnteresseerden hebben keuze uit twee types, namelijk een exemplaar met een lightning- óf usb-c-connector. Je bevestigt het mobiele apparaat aan de hand van deze connector bovenop de adapter. Met een omvang van 6,7×3,4×1,4 centimeter is dit apparaatje niet al te groot. Voor de bediening doe je een beroep op de benodigde FLIR One-app. Naast jpg-afbeeldingen kun je de warmtebeelden ook opnemen.

Onder iOS bewaart de One Gen 3 filmpjes in mov-formaat, terwijl Android-apparaten de video’s opslaan als mp4-bestand. De maximale resolutie bedraagt 1440 × 1080 pixels. Het opgegeven meetbereik loopt van -20 tot +120 graden. Hoewel je deze camera-adapter rechtstreeks op een smartphone aansluit, is er een eigen accu aanwezig. Die gaat volgens FLIR ongeveer een uur mee.

Techneco Elga

Media has no description

© PXimport

Een hybride warmtepomp heeft als voordeel dat een gekoppelde cv-ketel dient als back-up. Wordt het in de wintermaanden te koud, dan schakelt de cv-ketel nog een tandje bij. Deze optie is met name interessant voor (oude) huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn. De Techneco Elga is een relatief betaalbare lucht/water-warmtepomp. Via een buitenunit wint het systeem middels een verdamper en compressor warmte uit de buitenlucht. Vervolgens gebruikt de Elga deze natuurlijke bron om de warmte naar het afgiftesysteem te sturen.

Deze warmtepomp bereidt helaas geen tapwater, dus hiervoor doet de oude vertrouwde cv-ketel nog dienst. Zoals bij vrijwel alle moderne systemen betreft het een modulerende verwarmingsinstallatie, waardoor er een hoog rendement zonder heftige temperatuurschommelingen haalbaar is. Voor de bediening met een app raadt Techneco de aanschaf van de slimme thermostaat Anna aan.

Gunstig is dat je de warmtepomp ook als veredelde airco kunt gebruiken. Een voorwaarde hiervoor is wel dat het afgiftesysteem hiervoor geschikt is. Het koelen met radiatoren is bijvoorbeeld niet mogelijk. Volgens Techneco leent dit product zich voor vrijwel iedere woning. De installatie gebeurt naar eigen zeggen binnen een dag.

Nefit EnviLine All-electric

Media has no description

© PXimport

Voor een volledig duurzame warmtevoorziening zonder gebruik van aardgas kom je al snel uit bij een elektrische warmtepomp. Er zijn warmtepompen die hun warmte uit de bodem halen, maar deze producten dien je op een bodemsysteem aan te sluiten. Zeker bij bestaande woningbouw is die maar zelden voorhanden. Om die reden bespreken we een lucht/water-warmtepomp, namelijk de Nefit EnviLine All-electric. De buitenunit van dit product is verkrijgbaar als split- of monoblock. Verder is er naast een wandhangende binnenunit een warmteboiler aanwezig voor het verwarmen van tapwater.

Woningbezitters kunnen voor extra verduurzaming in plaats van een warmteboiler eventueel ook een zonneboiler aansluiten. Ga je nog een stapje verder, dan koppel je desgewenst rechtstreeks zonnepanelen aan dit verwarmingssysteem. De maximale cv-aanvoertemperatuur bij de splituitvoering bedraagt 55 graden. Kies je voor de monoblock-versie, dan loopt de maximale temperatuur op tot 62 graden. Houd bij een splitunit overigens rekening met een geluidsproductie tot maximaal 55 decibel. De prijzen hangen sterk af van welke configuratie je kiest.

Solwarwatt glas-glas zonnepanelen

Media has no description

© PXimport

Solarwatt heeft al jarenlang een goede naam op het gebied van zonne-energie. Het Duitse bedrijf zet tegenwoordig volop in op de productie van zogeheten glas-glas zonnepanelen. Naar verluidt hebben die een hoger rendement en langere levensduur vergeleken met ‘traditionele’ glas-folie zonnepanelen. Om de beloofde lange levensduur kracht bij te zetten, geeft de fabrikant maar liefst dertig jaar garantie.

De behuizing is naar eigen zeggen ook beter bestand tegen heftige weersomstandigheden, zoals hagel en sneeuw. Een strook met hoogrendementscellen ligt ‘klem’ tussen twee glasplaten. De bovenste glasplaat is antireflecterend, zodat zo weinig mogelijk energie uit zonlicht verloren gaat. Solarwatt ontwikkelt verschillende glas-glas zonnepanelen. Zo heeft de Vision 60P een zilverkleurig frame en is dit type ontworpen voor platte daken.

De 60M Stype Perc bevat een zwart frame en is juist bedoeld voor een schuine opstelling. Wens je een bijzonder uiterlijk, dan kun je de Vision 36M L overwegen. Dit zonnepaneel is dankzij het transparante frame een interessante optie om bijvoorbeeld in glazen daken of wanden te verwerken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten