De nieuwe Napster? YouTube onder druk gezet

Zal het YouTube net zo verlopen als Napster, ooit immens populair maar door rechtszaken compleet ten gronde gericht? Steeds meer mediaconcerns slaan de handen ineen om juridische stappen tegen YouTube te ondernemen, zegt de Wall Street Journal.Op YouTube zijn niet alleen legale filmpjes te vinden, maar ook enorm veel illegale series en films. Nu Google YouTube heeft overgenomen ruiken de mediaconcerns geld: het aanklagen van YouTube kan ze behoorlijk wat opleveren als bewezen wordt dat YouTube het copyright van deze concerns schendt.

De mediaconcerns die samenspannen tegen YouTube zijn onder andere News Corp, NBC Universal en Viacom. Ze hebben berekend dat YouTube per illegaal filmpje zo'n $150.000 moet ophoesten. Zo zouden illegale clips van MTV dagelijks 80.000 keer bekeken worden. Het totale bedrag dat van Google/YouTube geëist kan worden, kan wel eens in de miljarden oplopen.

Helemaal zeker dat de mediabedrijven naar de rechtbank stappen is het overigens niet. De Wall Street Journal bericht dat de bedrijven eerst gaan proberen een andere oplossing te vinden. De kans is groot dat YouTube een deel van de advertentieopbrengsten moet gaan afstaan aan de concerns. De dreiging van juridische stappen is dan alleen een extra stok achter de deur.

Bron: nu.nl

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: