De grootste led-schermen ter wereld

Wanneer we aan buitenschermen denken, dan komt al gauw Times Square in New York voorbij. Het plein dat bekendstaat om de enorme elektrische billboards, is zeer indrukwekkend. Wordt hier nog geïnnoveerd, of is het ingehaald door technologie elders? Een blik op de grootste led-schermen ter wereld.

Op Times Square zelf is de afgelopen jaren veel gebeurd op het gebied van de schermtechnologie. Zo heeft Coca-Cola er enkele jaren geleden een digitaal bord opgehangen van zes etages hoog met 1,760 led-schermen die los van elkaar bewegen. Het wordt een robotisch billboard genoemd en het is 20 bij 12 meter groot. Dat is indrukwekkend, maar het kan nog veel groter.

China staat tweemaal vermeld in de lijst met grootste schermen in de wereld. Eentje hield altijd het wereldrecord, namelijk The Place in Beijing van 250 bij 30 meter groot. Het grootste scherm ter wereld is inmiddels echter de Suzhou Sky Screen in Jiangsu, van 500 bij 32 meter. Dat scherm kan echter niet transparant worden, zoals de een-na-grootste ter wereld, de Fremont Street Experience van 457 bij 27 meter in Las Vegas, wel kan.

Kortom, Times Square is lang niet het meest imposant als het om schermgrootte gaat.

Concerten

Bij concerten wordt ook steeds vaker gebruikgemaakt van enorme schermen. Dat is ook wel nodig, want stadiums en concertzalen zijn tegenwoordig zo groot, dat je op sommige plekken slechts een klein poppetje ziet staan. Dan is het prettig als de grote schermen tonen dat het toch echt Beyonce is die in de Arena staat.

Schermen laten niet alleen de artiest zien, ze dragen ook bij aan de boodschap die de artiest wil overbrengen: de sfeer. Bij een artiest als Beyonce is er bij elk nummer een ander thema en dat is te zien aan de vooropgenomen video’s die dan op een deel van de schermen worden getoond.

Een band die altijd veel technologie heeft ingezet om hun concerten tot echte shows te maken, dat is U2. Vorig jaar toerde de band met een dubbelzijdig lcd-scherm van 29 meter lang en 89 ton zwaar. De volledige lengte van de Amsterdamse Ziggodome wordt gebruikt voor deze schermen, die ook transparant kunnen worden.

Hierdoor kan de band soms onzichtbaar van het mainstage naar het kleinere podiumpje gaan. Maar, dit is ook een politiek geëngageerde band, die de schermen gebruikt om politieke boodschappen te tonen aan de vaak uitverkochte zalen.

Langs de weg

Led wordt veelvuldig gebruikt voor entertainment, maar ook voor de veiligheid. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt op de snelweg A2 tussen Holendrecht en Maarssen. Deze snelweg, die ook nog eens de breedste is ter wereld, is door Rijkswatersatat voorzien van led-verlichting over ruim 15 kilometer. Dit zou 241.000 kWh per jaar aan energie moeten besparen, gelijk aan het jaarverbruik van een kleine 75 huishoudens. Een zeer positieve uitkomst.

Bovendien schijnt led langer mee te gaan en, niet geheel onbelangrijk, hebben automobilisten er minder lichthinder van. Rijkswaterstaat wil alle verlichting in haar beheer led maken, al zal hier wel nog een heleboel jaar overheen gaan.

Kortom, led neemt een steeds belangrijke positie in in ons leven. Of het nu gaat om entertainment of veiligheid, vaak is led een goed alternatief voor ouderwetse belichting of schermen. Hoewel het gevoelig is voor oververhitting als de lamp zijn warmte niet goed kwijt kan, wordt led van zichzelf over het algemeen niet zo heel warm. Het is bovendien duurzamer en vaak prettiger voor het oog. Zeker als het staat te stralen op een billboard op Times Square.

Geschreven door: Laura Kempenaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: scherm, Led, Beeld