}
abonneren

De beste slimme thermostaten op een rij

beste slimme thermostaten

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2

Nefit ModuLine Easy - Stijlvolle glasplaat

beste slimme thermostaten

De Nefit ModuLine Easy oogt wat luxer dan de meeste andere slimme thermostaten, al valt de adviesprijs van 199 euro nog alleszins mee. De rechthoekige glasplaat is vrij fors, dus het is belangrijk dat er op de beoogde plek voldoende ruimte is. Aansluiten gebeurt via de bestaande tweedraadsverbinding. In de donkere glasplaat zit een rond aanraakpaneel verwerkt, waarmee je de temperatuur instelt en het klokprogramma in- of uitschakelt.

Communicatie met het thuisnetwerk verloopt via wifi, zodat je het verwarmingssysteem vanaf een mobiele app kunt aansturen. Je stelt onder meer een klokprogramma samen, geeft vakanties door en bepaalt wat er op feestdagen moet gebeuren.

Verder bevat de thermostaat ook een geofencing-functie en houdt het systeem rekening met de weersverwachting. Wie een Nefit-ketel gebruikt, krijgt het gasverbruik en eventuele ketelstoringen doorgespeeld. Bezitters van een Nefit-ketel hebben sowieso een streepje voor, want installateurs kunnen de cv-ketel op afstand controleren en resetten.

Voor samenwerking met overige apparatuur laat de ModuLine Easy zich eventueel via IFTTT aansturen. Een nadeel is dat Nefit voor zijn modulerende verwarmingssystemen een eigen protocol hanteert. Je lost dit euvel als bezitter van een ander ketelmerk op door een aparte adapter aan te schaffen, zodat de thermostaat ook compatibel is met OpenTherm- en aan/uit-verwarmingssystemen. Deze adapter positioneer je tussen de cv-ketel en thermostaat. De prijs voor die uitbreiding is ergens tussen de dertig en veertig euro.

ThermoSmart V3 - Eigenzinnig design

beste slimme thermostaten

ThermoSmart ontwikkelde met de V3 een slimme thermostaat die compatibel is met aan/uit- en OpenTherm-ketels. Hiervoor levert de Nederlandse fabrikant een ketelmodule mee. Aansluiten gebeurt via de reguliere tweedraadsverbinding met een maximale afstand van vijftig meter.

De V3 onderscheidt zich door een eigenzinnige vormgeving. De thermostaat is wit en heeft een voorkant van glas met een aanraakscherm. Hierop is in oranje tekens de temperatuur of tijd te zien, waarbij je via aanraaktoetsen eventueel een andere waarde instelt. Creatievelingen geven desgewenst met een zelf vormgegeven cover van statisch folie een eigen draai aan het design. ThermoSmart levert hiervoor namelijk een gratis code mee.

Via de aanwezige 802.11b/g-adapter maakt de V3 via een 2,4GHz-verbinding contact met je wifi-netwerk, waarna je de boel instelt via een mobiele app of de webinterface. Vergeleken met eerdere versies is de zogeheten Auto Pause-app een belangrijke vernieuwing. Via geofencing schakelt deze app het verwarmingssysteem automatisch terug naar de basistemperatuur zodra je de woning verlaat. In plaats daarvan kun je ook een klokprogramma instellen.

Fijn is dat ThermoSmart uitgebreide inzage in verbruikskosten biedt, zodat je weet wat een douchebeurt bijvoorbeeld kost. Een voorwaarde voor deze functie is wel dat de V3 is verbonden met een OpenTherm-ketel. Verder koppel je deze slimme thermostaat optioneel aan diverse andere diensten, zoals IFTTT en Domoticz.

Remeha eTwist - Eenvoudige thermostaat

beste slimme thermostaten

Op het gebied van verwarmingssystemen is Remeha een grote naam en sinds enige tijd heeft dit merk ook zijn eigen slimme thermostaat. Het rechthoekige display beschikt in het midden over een rond bedieningspaneel, waarmee je via de draaiknop de temperatuur handmatig regelt. Via de bewegingssensor springt het scherm vanzelf aan. Daarnaast is er een app voor Android, iOS én Windows.

Je wisselt tussen drie klokprogramma’s en schakelt eventueel weersafhankelijke temperatuurregeling in. Laatstgenoemde functie werkt overigens alleen wanneer er op de cv-ketel een buitensensor is aangesloten. Verder toont de app het gasverbruik voor warm water. Jammer genoeg ontbreekt er een geofencing-functie, al sluit Remeha niet uit dat dit via een toekomstige update wordt geïmplementeerd. Ook overige slimme functies hoef je op deze relatief eenvoudige thermostaat niet te verwachten.

Gunstig is dat de eTwist niet alleen samenwerkt met verwarmingssystemen van Remeha, want het product laat zich ook met andere OpenTherm-ketels verbinden. Hoewel de specificaties er op de productpagina met geen woord over reppen, werkt de eTwist volgens de handleiding ook met aan/uit-ketels.

Afhankelijk van welk verwarmingssysteem je gebruikt, heb je een aparte ketelmodule nodig. Gelukkig is die standaard bijgesloten. Remeha-klanten hebben als voordeel dat ze via de app rechtstreeks een installateur kunnen oproepen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags: Iot, Nest, Thermostaat, Honeywell, Eneco

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI