De beste drones voor elk budget vergeleken

© PXimport

De beste drones voor elk budget vergeleken

Geplaatst: 14 juli 2020 - 07:00

Aangepast: 17 november 2022 - 10:39

Redactie PCM

Steeds vaker zie en hoor je drones. Liefhebbers weten het namelijk al langer, vliegen met een drone is fantastisch. En voor elke portemonnee bereikbaar. Voor ieder budget is er wel een beste drone te vinden. In dit artikel geven we dan ook zeven voorbeelden.

DJI Inspire 2 - Absolute top (3.349 euro)

 

© PXimport

Om maar meteen met de drone in huis te vallen, als je echt serieus bent met het vliegen van en het filmen met een UAV (en geld is geen probleem), ga dan voor dit hightech monster. Gemaakt van de beste materialen en tot de nok toe gevuld met de laatste technische snufjes. De Inspire 2 is het vlaggenschip van de toch al indrukwekkende line-up van het Chinese DJI. De pittige prijs is slechts voor het instapmodel. Daarvoor krijg je de drone met ingebouwde camera en sensoren en de controller.

Laat er geen misverstand over bestaan, dan heb je echt een geweldige vlieger met een topsnelheid van bijna 100 kilometer per uur en een accuduur van ongeveer een half uur, die je tot op maximaal 7 kilometer afstand kan besturen. Maar de Inspire is eigenlijk bedoeld voor mensen die het filmen vanuit de lucht naar een eh … hoger plan willen tillen. Upgrade naar de Professional-versie en hang een extra camera aan de gimbal-stabilisator onder de drone, dan begint pas de echte lol voor serieuze filmers.

De Zenmuse X5S schiet haarscherpe filmbeelden in 4K en 5,2K. Je kunt ervoor kiezen om de camera zelf te bedienen terwijl de drone op de autopiloot zijn rondjes vliegt, of de camera op een object te laten focussen terwijl jij acrobatische toeren uithaalt in de lucht. De Inspire 2 is uitgerust met obstakelherkenning rondom, waardoor je dure speeltje heel blijft. Is de batterij bijna op, dan vliegt hij zelf weer naar huis.

Cheerson CX-10 - Absolute beginner (20,99 euro)

 

© PXimport

Als je er niet zeker van bent of dat dronevliegen nou echt iets voor jou is, probeer het dan eerst eens met dit ongekend kleine, maar verrassend geinige vliegdingetje. De Cheerson CX-10 is leuk om te geven en leuk om te krijgen, maar vooral leuk om mee te vliegen. Deze drone is met z’n vier centimeter zo klein dat hij met gemak in de palm van je hand past. Daarvandaan kan hij ook opstijgen als je ‘m in de lucht gooit.

De quadcopter is heel stabiel door de ingebouwde gyro en daardoor uitermate geschikt om binnenshuis te vliegen. De bijgeleverde controller heeft kleurgecoördineerde knoppen die corresponderen met de opvallende kleur van de Cheerson (hij is verkrijgbaar in groen, blauw, rood en roze). Gekleurde led-lampjes aan de onderkant zorgen ervoor dat je ‘m niet snel uit het oog zal verliezen. Met enige oefening vliegt de mini-drone soepel door de huiskamer of de achtertuin (niet verder dan 50 meter) en maakt hij zelfs salto’s op commando.

Kortom, een niet al te ingewikkelde uitprobeer-drone voor (bijna) alle leeftijden. Voor een kleine meerprijs kun je ook de CX-10c aanschaffen, waarbij die ‘c’ staat voor de bijgevoegde camera. Ja inderdaad, dat kleine vliegmachientje kan dan ook nog eens filmen!

Walkera F210 3D - Absolute snelheid (329 euro)

 

© PXimport

Droneracen is een spectaculaire sport waarbij drones met oogverblindende snelheden over een driedimensionaal parcours worden gestuurd. Niet alleen op een horizontaal vlak dus, maar ook de hoogte en diepte in. De piloten besturen hun quads door mee te kijken met de camera aan boord. De beelden worden rechtstreeks naar hun goggles gestuurd, een soort 3D-bril, waarmee ze dus midden in de actie zitten. Droneracen met FPV (First Person View) vergt stalen zenuwen en bliksemsnelle reflexen. En natuurlijk ervaring, heel veel vlieguren maken dus.

Professionele racers sleutelen hun drone meestal zelf in elkaar, maar als je daar geen tijd, zin of talent voor hebt, is de Walkera F210 3D een mooi alternatief. Dit Chinese racemonster wordt kant-en-klaar geleverd en je kunt er direct vanuit de doos mee racen. De drone is snel en wendbaar en reageert heel alert op input van de piloot. Doe je mee aan een race, dan kun je in het begin nog weleens crashen en daar heeft de fabrikant rekening mee gehouden door het apparaat modulair te maken.

Nieuwe onderdelen zijn er gemakkelijk op en aan te klikken. Voor een kleine meerprijs zijn ook de goggles aan te schaffen, zodat je zelf kunt ervaren wat FPV-vliegen zo fantastisch maakt. Wat de Walkera F210 verder zo bijzonder maakt, is dat je ondersteboven kunt vliegen. Ja, inderdaad. Ondersteboven.

Parrot Anafi - Absoluut lichtgewicht (699 euro)

 

© PXimport

Elke vakantie gebeurt het weleens een keer. Je maakt een wandeltocht naar die prachtige uitkijkplek bovenop de plaatselijke berg, en na een epische tocht dwars door oeroude naaldbossen, langs kolkende rivieren en over vlijmscherpe rotsen ben je eindelijk op die magische plek. Je wilt het moment vastleggen, maar komt niet veel verder dan een selfie met je mobieltje. Dat kan beter. Dat kan zelfs stukken beter. Bijvoorbeeld door de volgende keer een Parrot Anafi in je rugzak te stoppen.

Met zijn 320 gram zul je het extra gewicht nauwelijks merken, maar het maakt een wereld van verschil in het vastleggen van dit soort bijzondere momenten. Deze compacte, opvouwbare drone is voorzien van een Sony 4K hdr-camera, die prachtige gestabiliseerde filmbeelden schiet of haarscherpe foto’s met de 21megapixel-lens. De camera zit vast aan een gimbal die recht boven en recht onder de drone kan filmen (180 graden). Ook mooi als je een wandeling op een gammele touwbrug over het ravijn wilt vastleggen.

Je kunt de Anafi zelf besturen en laten filmen wat je ziet op het scherm van je smartphone, maar je kunt ‘m ook z’n eigen gang laten gaan nadat je het onderwerp hebt vastgezet. Zo cirkelt hij desgewenst om je heen en filmt in 4K het onomstotelijke bewijs van jouw heldentocht naar de top.

DJI Mavic 2 Pro - Absolute stijl (1.499 euro)

 

© PXimport

Het is moeilijk een completere drone te vinden dan de Mavic 2 Pro. Het heeft een compact, opvouwbaar design, stille propellers, 4K-camera en meer obstakelsensoren dan een Tesla. Om met dat laatste te beginnen, een kostbare drone wil je zo veilig mogelijk laten rondvliegen, en met obstakeldetectiesensoren rondom ben je verzekerd van een schadevrije vlucht. Alleen als je de sportmodus aanzet om te testen of hij daadwerkelijk 72 kilometer per uur haalt, gaan alle veiligheidssensoren uit. Zorg dan dus wel voor genoeg ruimte en zo min mogelijk bomen, huizen of elektriciteitsmasten in de omgeving.

De Mavic 2 heeft een lithium-ion-accu die 31 minuten vliegtijd oplevert en ook nog eens bestand is tegen extreem weer. We hebben het zelf niet kunnen testen, maar zelfs met een temperatuur van -40 graden Celcius zou je nog kunnen vliegen en filmen. Dat filmen gaat overigens met een Hasselblad L1D-20c camera. De 1inch-imagesensor vangt veel licht, waardoor je ook in donkere omstandigheden nog goede foto’s en films kunt schieten.

De camera ondersteunt 10-bit hdr, waardoor kleuren er natuurgetrouw uitzien. De gimbal houdt het beeld steady met beweging over drie assen. Zoom in van grote afstanden of maak een hyperlapse in de lucht, de mogelijkheden zijn legio. Ook deze drone biedt je de optie om de drone op de autopiloot een onderwerp te laten tracken. Leuk voor die offpiste snowboardtrip?

Ryze Tello - Absoluut kinderspel (109 euro)

 

© PXimport

Heb je kinderen? En een drone? Grote kans dat zij dan de hele tijd de controller uit je handen trekken om ook een rondje te vliegen. Nog grotere kans dat jij helemaal geen zin hebt om je dure speelgoed in hun handen te laten vallen. Voor nog geen honderd euro koop jij je rust weer terug en hebben de kinderen een prima drone om mee te leren vliegen, filmen, fotograferen en programmeren.

De Ryze Tello laat gebruikers namelijk vliegroutines programmeren in het computerprogramma Scratch. Door het schuiven van blokken met commando’s is het programmeren eenvoudig en kindvriendelijk. De quadcopter heeft een camera aan boord die film opneemt met 720p en foto’s schiet in 5 megapixel. Klik je smartphone in de (niet-standaard meegeleverde) controller en zie de beelden direct op het scherm. Het besturen van het apparaat is ook simpel, meer dan een druk op het touchscreen is er niet voor nodig, maar voor beginners is het vliegen via de smartphone niet altijd even handig.

Naast fotograferen en filmen kan de Tello ook leuke stunts uitvoeren in de lucht. Na 13 minuten is de accu echter leeg en landt hij weer netjes op het opgegeven punt. Kortom, een prima beginnersdrone voor de kids, die er ook nog eens mooie selfiefoto’s en -filmpjes aan overhouden om op een van de social media te plaatsen.

Typhoon H3 - Absoluut stabiel (1.699 euro)

 

© PXimport

We hebben het tot nu toe alleen over quadcopters gehad, met vier propellers dus, maar er zijn ook drones met meerdere propellers. Een hexacopter met zes bijvoorbeeld, of een octocoper met acht. Sommige mensen zweren bij een drone met meer dan vier propellers. Zij ratelen desgevraagd (en vaak ook ongevraagd) de vele voordelen van een hexacopter boven een quadcopter op: stabielere vlucht, meer draagvermogen, grotere snelheid, hoger vliegen en een veilige landing als een van de motoren ermee ophoudt.

Ha! De Typhoon H3 is een hexacopter die speciaal is ontworpen voor luchtfotografie en -filmen. De samen met Leica ontwikkelde camera ION L1 Pro heeft een 1 inch cmos-sensor die 4K-beelden opneemt met 60 fps. De hexacopter is ook met meer wind in staat stabiel te blijven en daarom is het vaak de keuze van professionele filmers. De gimbal met drie assen zorgt voor verdere stabilisatie.

De bijgeleverde controller is gebaseerd op Android en heeft al een schermpje ingebouwd, waarop van een maximale afstand van 1,6 kilometer het beeld van de drone in 720p wordt gestreamd. Koop nog een tweede controller erbij en je kunt als team werken, waarbij de een vliegt en de ander filmt.

Tekst: Eric Bartelson

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten