abonneren

De beste Cydia-jailbreak-tweaks voor iOS 8 en 8.1

Sommigen zeggen dat je met iOS 8 geen jailbreak meer nodig hebt, omdat het besturingssysteem eindelijk zo goed is dat je er niets aan hoeft te veranderen. Dat vinden wij bij PCMweb onzin, want er is nog genoeg te verbeteren aan het mobiele OS. Wij zetten de beste tweaks uit de jailbreak-app-store voor je bij elkaar, die al werken op iOS 8 en iOS 8.1.

iOS 8 en 8.1 zijn sinds kort te jailbreaken via Pangu (Pangu.io). De installatie is vrij eenvoudig; volg de stappen in het programma en sit back and relax. Mocht je willen weten hoe je iOS 8 stap voor stap jailbreakt, dan kun je kijken bij onze vrienden van Computer Idee.

Activator

Activator is al sinds het begin der jailbreakdagen één van de favoriete tweaks van jailbreakers, en inmiddels is de app ook al beschikbaar gemaakt voor iOS 8. Met Activator kun je de home-knop van je apparaat zo programmeren dat je er van alles mee kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld mee instellen dat je met 3 keer klikken je favoriete app opstart, of de huidige app afsluit, of een tweet opstellen, of noem het maar op. Iedere denkbare actie is te koppelen aan een toets of toetscombinatie, of aan een veegbeweging op je apparaat.

HideMe8

Alhoewel iOS 8 er beter uit ziet dan alle andere iOS-versies, zijn er altijd wel wat dingen die je niet mooi vindt. Met HideMe8 kun je de complete look and feel van je toestel veranderen. Ieder knopje, iedere schaduw, ieder icoontje, alles is aan- of uit te zetten of te veranderen. Zo maak je niet alleen van binnen, maar ook van buiten het optimale van je iPhone of iPad.

ForceGoodFit

iOS 8 wordt standaard meegeleverd op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, maar dat wil niet zeggen dat alle ontwikkelaars hun apps meteen aanpassen aan de nieuwe grootte van die laatste. Er zijn genoeg apps die net niet helemaal mooi in je scherm passen, maar daar is ForceGoodFit de oplossing voor. De app zorgt ervoor dat oudere, niet bijgewerkte apps alsnog netjes in het hele scherm van je gigantische iPhone 6 Plus passen.

AdBlocker

Niemand vindt advertenties echt prettig, en zeker geen mobiele. AdBlocker doet wat de naam al voorspelt: ads blokkeren. Dat doet het niet feilloos - er worden nog een hoop advertenties doorgelaten, bewust of onbewust - maar het is een begin.

ShowCase

Het iOS-toetsenbord is van oudsher ruk. Gelukkig kun je in iOS 8 allerlei nieuwe toetsenborden installeren en gebruiken, maar mocht je om wat voor reden dan ook toch nog gebruik blijven maken van het standaard-toetsenbord, dan is dat wel te verbeteren. ShowCase is daar een begin van, want dat laat hoofdletters zien zodra je de shift-toets hebt ingedrukt. Dat dat niet standaard op het iOS-toetsenbord zit is één van de redenen waarom het ruk is, maar we hoeven daar niet langer meer te leven. Hoera!

CCSettings

CCSettings is weer een tweak waarmee je meer controle over je apparaat kunt krijgen, dit maal in het ControleCentrum (CC). Daar kun je via CCSettings alles aan veranderen. Je kunt de icoontjes verwijderen die je niet wil zien, of ze vervangen door opties die je vaker gebruikt - bijvoorbeeld het maken van een wifi-hotspot. Ook kun je in het controlecentrum een virtuele knop zetten voor je homeknop - handig als de fysieke kapot gaat.

SwipeSelection

SwipeSelection is één van de meest ondergewaardeerde tweaks voor je iOS-jailbreak, maar wel een die je ontzettend handig is en die je productiviteit erg kan verhogen. Met SwipeSelection kun je 'swipen' over je toetsenbord, om zo de cursor te verplaatsen. Als je vanaf de shift-toets swipet, selecteer je bovendien tekst zodat je die meteen kunt kopiëren of knippen.

Omdat SwipeSelection zich wat moeilijk laat uitleggen, hebben we er maar een kort filmpje van gemaakt.

iFile

De belangrijkste reden om je apparaat te jailbreaken is om er meer controle over te krijgen. Dat begint natuurlijk bij je bestanden, maar die zitten bij iOS diep verstopt in het systeem. Met de app iFile kun je makkelijk bij al die bestanden komen. Het werkt als een Verkenner voor de iPad, en hoewel je met de meeste bestanden weinig zult kunnen, is het toch handig als je bijvoorbeeld een bepaald bestand wilt openen dat niet via een app te openen is.

iFile kost wel 3 euro, maar daarvoor krijg je één van de krachtigste apps voor je iPhone/iPad.

BioLockDown

Apple geeft ontwikkelaars in iOS 8 de mogelijkheid om de vingerafdrukscanner te gebruiken, maar slechts een handjevol developers doet daar iets mee. BioLockdown brengt daar verandering in, want daarmee kun je iedere app en instelling vergrendelen met behulp van de vingerafdrukscanner. Daarmee hoef je nooit bang te zijn dat je vrienden in je apps of je fotorol gaan snuffelen zonder permissie.

UnTetheredHeySiri

In iOS 8 is de slimme assistent Siri wéér een stukje praktischer geworden, want je kunt nu met het commando "Hey Siri" al de assistent oproepen. Dat werkt echter alleen als je je iPhone aan de oplader hebt hangen, maar ook daar is een tweak voor. Met Untethered Hey Siri zorg je ervoor dat je haar kunt oproepen met een spraakcommando, ook zonder stroomkabel. Dat maakt Siri nóg een stukje praktischer.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Cydia, Jailbreak

Laatste Vacatures