De beste apps voor duurzaam leven: Deel 2

duurzaam leven
Duurzaam leven? Dat doe je uit jezelf niet zomaar eventjes. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die je op weg helpen. Met deze (vaak gratis) duurzaamheid-apps kom je een heel eind.

Eerlijk winkelen

Stel dat je voornemen wordt dat je voortaan zoveel mogelijk duurzaam wilt winkelen, dan is het wel handig om te weten bij welke winkels je dan zoal terecht kunt. Je kunt natuurlijk de websites van talloze winkels bezoeken om dat zelf uit te vogelen. Maar gelukkig bestaat er al een app die dat uitzoekwerk voor je heeft gedaan.

Met de app Eerlijk Winkelen (Android, iOS) - (zie bovenstaande afbeelding) heb je de beschikking over een uitgebreid overzicht van winkels met ecologische en duurzame producten. Het productaanbod varieert van kleding en accessoires, tot woonartikelen en eten en drinken. Op een handige kaart of bladerlijst laat de app zien welke winkels bij jou in de buurt duurzame producten aanbieden.

En onder duurzaam verstaat de app fair trade, biologisch of tweedehands. Om je weg te vinden in het aanbod kun je filteren op categorie en plaats, of gebruikmaken van de zoekfunctie. Op de bijbehorende website vind je bovendien een opsomming van webwinkels met duurzame producten.

Keurmerkenwijzer

duurzaam leven

Tijdens het winkelen kom je steevast allerlei keurmerken tegen. Veel daarvan zijn gewoon onschuldige logootjes, of verzinsels van fabrikanten om consumenten te verleiden en soms regelrecht te misleiden. Maar er zijn ook logo’s die wel degelijk verbonden zijn aan betrouwbare keurmerken, en je kunnen helpen om duurzame keuzes te maken. Wat is nou wat?

De app Keurmerkenwijzer (Android, iOS) geeft je een handig overzicht van keurmerken en logo’s die op winkelproducten te vinden zijn. Van elk keurmerk (of plaatje) heeft Milieu Centraal de milieu-, dierenwelzijns- en sociale aspecten onderzocht, en ook of en hoe er controle plaatsvindt. De informatie wordt gestructureerd per categorie (zoals kleding, vlees, zuivel, schoonmaakmiddelen, hout, cosmetica, et cetera) weergegeven, waarbij je kunt sorteren op verschillende criteria, zoals onder andere milieu, dierenwelzijn en transparantie.

Het is een beetje onhandig dat de volledige lijst met categorieën verstopt zit achter een hamburgermenu. Op de homepage van de app vind je slechts 8 van de 16 productgroepen. Denk daar dus aan als je deze app gaat gebruiken, die overigens boordevol staat van uitstekende informatie en uitleg. Een must voor iedere duurzame shopper.

Beat the microbead

duurzaam leven

Er zullen weinig mensen zijn die nog niet van de plasticsoep hebben gehoord. De grote hoeveelheden plastic die in allerlei formaten in de zeeën dobberen vormen een groot ecologisch probleem en zijn een bedreiging voor de gezondheid. Er worden al kleine plasticdeeltjes teruggevonden in zeedieren die we eten, zoals vissen en schelpdieren. Maar de plastic verontreiniging is niet alleen in zeewater te vinden, maar ook in binnenlands oppervlaktewater en op het land, want daar begint de reis van plastic vaak.

Een van de bronnen van superkleine plasticdeeltjes – ook wel microplastic genoemd – in het milieu zijn persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica. Er zijn veel producten die microplastics bevatten als een superfijn schuurmiddel, zoals tandpasta’s, scrubs, crèmes en make-up. Via douche of wastafel en het riool belanden de deeltjes in het oppervlaktewater, want zuiveringsinstallaties kunnen ze er niet uit filteren. Niet gebruiken is dus het advies.

Met de internationale app Beat the Micro Bead (Android, iOS) kun je de barcode van een product scannen, waarna je direct kunt lezen of het microplastics bevat. Helaas bevat de app alleen verzorgingsartikelen, want ook bijvoorbeeld in doe-het-zelf-, schoonmaak- en autoproducten (polijstmiddel) kunnen microplastics zitten. Toch een nuttige app!

Kringloop App

duurzaam leven

Hergebruik is veel duurzamer dan producten die je niet meer nodig hebt weggooien en iets nieuws kopen. Gelukkig zijn we in Nederland niet vies van een beetje handel en het hergebruiken van andermans overtollige spullen. Marktplaats en soortgelijke websites zijn daar sprekende voorbeelden van, maar ook de vele kringloopwinkels in ons land doen goede zaken, een beetje geholpen door de economische crisis en de duurzaamheidstrend.

Vind je het leuk om lekker in tweedehandswinkels rond te neuzen en ben je op zoek naar winkels die je nog niet kent, dan is de Kringloop App (Android, iOS) erg handig. Hij biedt informatie over ruim 900 kringloopwinkels in heel Nederland, zoals locatie, adres en openingstijden. Maar je vindt er ook winkelimpressies en reviews van andere bezoekers. De winkels kun je vinden via een kaart of tekstueel overzicht.

Als je wilt kun je direct bellen of e-mailen met een winkel of de locatie ervan openen in een navigatie-app. Ben je tevreden over een winkel, dan kun je de winkelinformatie delen met bekenden via sociale media en/of zelf een review plaatsen.

Super Battery – Battery Doctor

duurzaam leven

Als afsluiter een app die wat dichter bij de normale PCM-onderwerpen staat. Super Battery – Battery Doctor is een van de betere gratis accubesparende apps voor je Android-apparatuur die je kunt vinden in de Play Store. Alles draait hier om het zo lang mogelijk laten meegaan van een acculading, dus om je stroomverbruik te minimaliseren. En accustroom komt uit netstroom, dus met deze app bespaar je energie – en een beetje geld.

Ook heeft de app handige tooltjes om je toestel sneller te maken en op te schonen. Zo kun je services die onnodig op de achtergrond draaien makkelijk stoppen, functies van je toestel snel aan- en uitzetten zonder door allerlei instellingen heen te hoeven, bepaalde apps specifiek tijdens het opladen uitzetten zodat je accu zo snel mogelijk weer vol is, junkbestanden verwijderen, enzovoort.

En natuurlijk krijg je uitgebreide feedback over de status van de accu(lading). En om het helemaal makkelijk te maken kun je voorinstellingen maken voor bepaalde instellingencombinaties, voor bijvoorbeeld de verschillende dagdelen of situaties waarin je bevindt.

Tekst: Jurgen Nijhuis

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: app, duurzaamheid