De beste apps voor duurzaam leven: Deel 1

duurzaam leven
Duurzaam leven, daar kun je misschien wel wat hulp bij gebruiken. Kijk eens naar apps voor duurzaamheid. We hebben tien apps zonder winstoogmerk geselecteerd. Ze kunnen je helpen een steentje bij te dragen aan het behoud van onze planeet.

Litterati

Zwerfafval zie je overal, zelfs op afgelegen plaatsen. Vooral achteloos weggegooide drank-, snoep- en voedselverpakkingen en peuken ontsieren onze leefomgeving. Papier vergaat snel, maar blikjes kunnen er tientallen jaren over doen en kunststoffen en sigaretfilters (vol gifstoffen) vergaan zelfs helemaal niet. Dat valt uiteen in steeds kleinere deeltjes totdat we het niet meer zien. Maar het is er dan nog wel.

Met grote gevolgen, want plastic deeltjes van alle formaten worden door dieren opgegeten met ziekte, pijn, verhongering en uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg. Dieren kunnen er ook verstrikt in raken. Uiteindelijk komt het plastic in microvorm via de voedselkringloop ook weer in ons eigen lichaam terecht. De app Litterati voor Android en iOS (zie bovenstaande afbeelding) helpt je bij het bestrijden van zwerfafval.

Kom je zwerfvuil tegen, dan maak je een foto met de app en voegt er tags aan toe. Je geolocatie wordt automatisch toegevoegd. Zo breng je samen met de andere gebruikers wereldwijd in kaart wat waar ligt en dat is nuttig bij het oplossen van het zwerfafvalprobleem. En het gevonden afval gooi je natuurlijk even in de afvalbak. Goed bezig!

Afvalscheidingswijzer

duurzaam leven

En als we het toch over afval hebben: weet jij precies welk soort afval op welke manier weggegooid moet worden? Want alles in de grijze kliko mikken of in het riool spoelen is wel makkelijk, maar bepaald niet milieuvriendelijk.

Oké, papier en glas gooien we netjes in de daarvoor bedoelde bakken en ook plastic en blik wordt vaak gescheiden opgehaald. Maar wat te doen met een vette pizzadoos, verfresten, oude cosmetica, kapotte lampen, spiegelglas, dat oude tuinhek of as uit je open haard?

Misschien toch wel een idee om dat eerst even te checken via de handige Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal (Android, iOS). Die geeft niet alleen aan wat je hoe en waar moet weggooien, maar biedt ook achtergrondinformatie over het waarom.

Reclamefolder

duurzaam leven

Het maken en distribueren van papieren reclamefolders is behoorlijk gedateerd en ook nog eens ontzettend niet-duurzaam. Het kost bomen, geld en energie en het levert per saldo vervuiling en afval op. En een zakcentje voor de bezorger natuurlijk, maar die heeft helaas pech in dit verhaal. Maar ja, als echte Nederlanders willen we wel graag weten waar de koopjes te halen zijn.

Gelukkig is er de Reclamefolder-app (Android, iOS). Hierin zie je digitale folders van alle landelijke winkelketens en ook veel plaatselijke winkels. Via filters kun je precies instellen in welke winkels en producten je geïnteresseerd bent en dan krijg je die folders voortaan netjes digitaal op je smartphone of tablet. En dat is niet alles, want je kunt vanuit een folder op een product klikken en de aanbieding opslaan in een lijstje. Zo kun je lekker doorbladeren en naderhand je lijstje raadplegen.

Ook de geldigheidsduur van acties worden getoond. Sommige producten linken direct door naar een webshop waar je kunt bestellen. Superhandig allemaal. Enne … niet vergeten die NEE-sticker op je brievenbus te plakken. Want de folderbezorger kan voortaan jouw huis overslaan.

Veggie App

duurzaam leven

Een van de beste manieren om duurzamer door het leven te gaan is minder of helemaal geen vlees eten. De hele productieketen van vlees kost namelijk heel veel water, landbouwgrond en grondstoffen. Het levert bovendien veel afvalstoffen op, veroorzaakt grote hoeveelheden broeikasgassen als CO2 en methaan, brengt veel chemicaliën in het milieu en last but not least: het betekent een armzalig bestaan en einde voor miljarden dieren per jaar.

Wil je toch vlees eten, dan kun je het beste biologisch vlees kiezen. Dat is ietsje duurder, maar de dieren hebben het een heel stuk beter en er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en preventieve antibiotica toegepast. De Veggie App (Android, iOS) kan je helpen bij het minder of niet meer eten van vlees.

De app biedt informatie over de besparingen op water, CO2 en land die je realiseert door af en toe vlees, vis en/of zuivel te laten staan. Ook kun je lezen over de impact van de vee-industrie op het milieu en dierenwelzijn en over het bewaken van je gezondheid. Tientallen recepten en tips bieden je houvast bij het vegetarisch koken.

Huisje Boompje Beter

duurzaam leven

Uit onderzoeken blijkt steeds dat het woongenot en welbevinden van mensen positief samenhangt met groen in hun omgeving. Toch bestraten gek genoeg steeds meer mensen hun tuin(en) geheel of grotendeels. Dat is om allerlei redenen erg jammer. Dergelijke doodse, versteende oppervlakken hebben geen ecologische waarde en je zult er dus ook niet of nauwelijks dieren in aantreffen. Die vinden er geen voedsel, geen beschutting en geen nestgelegenheid.

Daarnaast is de temperatuur boven een stenen oppervlak beduidend hoger dan boven planten en bomen, zeker in geval van de zwarte en grijze tegels die tegenwoordig in zwang zijn. En ook heel belangrijk: het regenwater kan de grond niet in, waardoor de aarde uitdroogt en de riolen en wateropvang het steeds zwaarder te verduren hebben.

De app Huisje Boompje Beter (Android, iOS) biedt op een speelse manier praktische tips voor het duurzamer inrichten van je tuin. Ook geeft de app informatie over klimaatverandering en hoe we onze tuinen kunnen aanpassen om hiermee om te kunnen gaan. En mocht je niet genoeg hebben aan de app: op de bijbehorende site staat nog veel meer informatie over het vergroenen van je tuin.

Lees hier verder voor nog 5 goede duurzaamheid-apps.

Tekst: Jurgen Nijhuis

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: app, duurzaamheid